De Groep van Zeven, een intergouvernementeel forum van vooraanstaande industriële staten, heeft samen met partner Australië beslist hoe het aankomende prijsplafond op Russische olie eruit zal zien.
Westerse landen komen overeen hoe prijsplafond op Russische olie eruit moet zien
Waarom is dit belangrijk?
Sinds Rusland buurland Oekraïne binnenviel, lopen de spanningen tussen het Kremlin en het Westen hoog op. Om de economie van het land te schaden, werden al talloze sancties uitgevaardigd. Maar dat bleek tot nu toe niet genoeg om de Russische beer op zijn knieën te dwingen.De essentie: De G7-landen, samen met Australië, kwamen overeen om een vast prijsplafond in te voeren, in plaats van een variabel. Dat meldden anonieme bronnen met kennis van de zaak aan Bloomberg.
- Een vast prijsplafond moet ervoor zorgen dat het plafond niet onderworpen wordt aan de grillen van de markt. Bij een variabel plafond zou de maximale prijs immers meebewegen met de referentieprijs van vaten Brentolie.
- Het is nog niet duidelijk hoe hoog het plafond zal zijn. Amerikaanse functionarissen lieten eerder al weten dat zij een plafond van 60 dollar per vat olie willen invoeren.
- Het bepalen van de prijs is een fijne evenwichtsoefening. Als de prijs te hoog wordt ingesteld, zal Rusland er niet veel van voelen. Indien die te laag is, zal het land echter helemaal niet meer gestimuleerd worden om olie aan het Westen te verkopen. Daardoor zou de wereldwijde voorraad in het gedrang kunnen komen.
Ook nog: Hoewel het prijsplafond vast zal zijn, zal regelmatig worden bekeken of de prijs niet moet worden aangepast door de coalitie, meldt Reuters.
- De groep wil ook dat het prijsplafond al vanaf 5 december in voege treedt. Op die datum zal de EU ook een embargo op Russische olie invoeren.
- Maar: de coalitie wil drie niveaus van prijsplafonden. De beslissing om een vast plafond in te voeren, zal voorlopig enkel van toepassing zijn op ruwe olie. Er zullen nog beslissingen volgen over twee niveaus voor geraffineerde producten zoals diesel.
- Europese regeringsleiders kondigden in oktober ook al een plafond aan voor ingevoerd aardgas. Dat zal een variabel plafond zijn, dat grote prijsstijgingen moet afvlakken.
(fjc)