Groenen en liberalen eisen duidelijkheid van Magnette en De Wever: ‘Speel ons niet tegen elkaar uit’

De liberale partijen MR en Open Vld én de groene familie eisen in een gemeenschappelijke verklaring duidelijkheid van koninklijke opdrachthouders Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Op die manier loert het Vivaldi-scenario opnieuw om de hoek.

De twee preformateurs voerden de laatste dagen gesprekken met zowel de liberalen als de groenen. De Wever (N-VA) en Magnette (PS) werken momenteel met een strategie die uitgaat van een bubbel van vijf. Die bestaat uit N-VA, PS, sp.a, CD&V en cdH. Daar moet nog een liberaal of een groen wagentje aan gekoppeld worden. De voorkeur ligt bij Open Vld, maar voorzitter Egbert Lachaert klit samen met MR-collega Georges-Louis Bouchez.

En dat heen-en-weer-geloop van de preformateurs mag stoppen, vinden beide families. ‘De liberale en groene families weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden’, staat te lezen in een gemeenschappelijk persbericht. Ze benadrukken dat de tijd dringt. ‘We vragen de opdrachthouders om duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen en te werken aan stabiele en solide oplossingen.’

‘Complexere structuur’

Ook plaatsen ze allebei vraagtekens bij de institutionele plannen van de twee zogenaamde keizers. ‘Hun aanpak leidt tot een nog complexere structuur en instellingen. Dat model is niet het onze’, klinkt het. ‘Dergelijke hervormingen vragen een grondige voorbereiding en voldoende overleg. Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd, maar anderen net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen. Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich.’

Met deze demarche duikt opnieuw het alternatief voor een paars-gele regering, namelijk Vivaldi, op aan de horizon. Nu de groene en blauwe familie samen een front vormen, kunnen de PS en sp.a misschien opnieuw verleid worden tot die piste, zoals onze politieke nieuwsbrief Wetstraat Insider woensdag al aangaf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20