Groene waterstof: mijnbouwgigant Fortescue start bouw “grootste elektrolysefabriek ter wereld”

Fortescue Future Industries (FFI), de recent opgerichte groene energie-tak van de Australische ijzerertsgigant Fortescue Metals, is begonnen met de bouw van wat naar eigen zeggen de grootste elektrolysefabriek ter wereld zal worden. De site ligt in het Australische Gladstone.

Waarom is dit belangrijk?

De verwachte toename van de vraag naar koolstofarme waterstof heeft verschillende landen ertoe aangezet waterstofprojecten aan te kondigen. Bijna 60 procent van de plannen om waterstofexportactiviteit op te bouwen, bevinden zich in het Midden-Oosten en… Australië. Dat maakt the land down-under een belangrijke pion op het vlak van de energietransitie.

Het bedrijf, eigendom van Andrew Forrest; één van Australiës rijkste mensen, stelde in een verklaring dat de eerste elektrolysers in 2023 van de band zullen rollen. Deze zullen worden gebruikt in de geplande groene waterstoffabriek van FFI op het Australische Gibson Island. De fabriek zou ook windturbines, zonnepanelen, batterijen en kabels kunnen maken, bericht de Australische industriesite Renew Economy.

200.000 ton groene waterstof per jaar

FFI zegt dat de elektrolyse-installatie een initiële capaciteit van twee gigawatt (GW) per jaar zal hebben – meer dan een verdubbeling van de huidige wereldwijde productie, en genoeg om meer dan 200.000 ton groene waterstof per jaar te produceren.

Forrest en FFI hebben plannen om tegen 2030 een slordige 15 miljoen ton groene waterstof per jaar te produceren; een ambitie waarvoor meer dan 200 GW aan nieuwe wind- en zonne-energiecapaciteit nodig zou zijn – in Australië of elders in de wereld.

Windmolenpark met een vermogen van 450 megawatt

Daarnaast kondigde Forrest aan dat zijn privébedrijf Squadron Energy het enorme wind-, zonne- en batterijcentrum Clarke Creek had gekocht en onmiddellijk zou beginnen met de bouw van een eerste windmolenpark met een vermogen van 450 megawatt (MW).

“FFI’s doel is om ’s werelds toonaangevende, geïntegreerde, volledig hernieuwbare energie- en groene productenbedrijf te worden, dat de Australische economie aandrijft en banen creëert voor Australiërs terwijl de wereld afstapt van fossiele brandstoffen”, klonk het in een verklaring.

Energieonafhankelijkheid Australië

Forrest liet zich tegenover het Australische ABC ook uit over de Australische energieonafhankelijkheid, in het licht van de geopolitieke situatie.

“De energieonafhankelijkheid van Australië als oplossing ligt nu bij ons; hebben wij het leiderschap om die toekomst te grijpen, om onze natie volledig energieonafhankelijk te maken?”, aldus de miljardair.

“We komen nooit in de positie van Duitsland terecht, waar we met onze dollars een buitenlandse invasie financieren.”

“Wij zijn een vreedzame, democratische natie en wij verdienen het nu om al onze energie zelf te produceren en onafhankelijk te zijn”, concludeerde hij.

(lp)

Meer