Groene waterstof-hub gepland in de Verenigde Arabische Emiraten

Het Franse energieconcern Engie en het in Abu Dhabi gevestigde groene energiebedrijf Masdar hebben een “strategische alliantie” gesloten, gericht op de ontwikkeling van groene waterstofprojecten. In een recente aankondiging zeiden de bedrijven “de gezamenlijke ontwikkeling van een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde hub voor groene waterstof” te onderzoeken.

Waarom is dit belangrijk?

Waterstof kent een breed scala aan toepassingen en kan worden ingezet in verschillende industrieën. De energiedrager kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Eén methode omvat het gebruik van elektrolyse; hierbij splitst een elektrische stroom het water in zuurstof en waterstof. Als de elektriciteit die bij dit proces wordt gebruikt afkomstig is van een hernieuwbare bron zoals wind of zonne-energie, noemen sommigen het groene of hernieuwbare waterstof. Het zou cruciaal kunnen zijn bij de energietransitie.

Hoewel de bedrijven karig waren met details, lieten ze weten projecten te zullen ontwikkelen met een elektrolysecapaciteit van 2 gigawatt (GW).

De investeringen in het initiatief zullen ongeveer 5 miljard dollar bedragen. In een verklaring beschreef Catherine MacGregor, CEO van Engie, hernieuwbare waterstof als “een essentieel instrument voor de energietransitie”, bericht de zakensite CNBC.

Engie en Masdar zeiden dat ze gebruik zouden maken van bestaande infrastructuur om zich “in eerste instantie te richten op lokale levering, met als doel de capaciteit uit te breiden om een groene waterstofhub op giga-schaal voor de GCC te creëren, met de mogelijkheid om te exporteren naar andere markten.”

De GCC verwijst naar de Samenwerkingsraad van de Golfstaten, die bestaat uit Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Koeweit, Qatar en Oman.

Waterstof op zonne-energie

De Verenigde Arabische Emiraten, lid van oliekartel OPEC, is een belangrijke producent van ruwe olie en gas. Het is ook gezegend met grote hoeveelheden zonneschijn – het cruciale ingrediënt voor zonne-energie-installaties.

In mei werd in hoofdstad Dubai een project ingehuldigd dat wordt omschreven als de “eerste groene waterstoffaciliteit op zonne-energie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika” op industriële schaal.

In een verklaring zei Siemens Energy destijds dat de energie voor het proefproject afkomstig zou zijn van het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park. Die enorme zonne-energiefaciliteit moet tegen 2030 een productiecapaciteit van 5.000 megawatt (MW) hebben.

De overeenkomst tussen Engie en Masdar, die vrijdag werd aangekondigd, volgde op het nieuws dat het Spaanse energiebedrijf Iberdrola en het Zweedse H2 Green Steel zouden gaan samenwerken en een grote faciliteit zouden gaan ontwikkelen voor de productie van groene waterstof.

Veel potentieel, maar …

Hoewel er opwinding heerst over het potentieel van waterstof, zijn sommige bedrijfsleiders voorzichtig als het gaat om het inschatten van de vooruitzichten, althans op de korte termijn.

Daarnaast bleek uit een recente studie dat, zelfs met koolstofafvangtechnologie, het produceren van waterstof uit fossiele brandstoffen nog steeds “aanzienlijke” broeikasgasemissies veroorzaakt. Dat zou dus betekenen dat alleen 100 procent groene waterstof in aanmerking komt voor de energietransitie.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.