Siemens opent eerste one-stop shop voor energie in het Midden-Oosten

Siemens Energy, het energietechnologiebedrijf van multinational Siemens, heeft in Dammam, Saoedi-Arabië, een eerste one-stop shop voor de energie-industrie in de regio geopend.

Waarom is dit belangrijk?

Een one-stop shop is een onderneming die een grote hoeveelheid min of meer gerelateerde producten of diensten aanbiedt. In het geval van de Siemens Energy Dammam Hub (SEDH) gaat het om de omzetting van chemische energie, zoals aardgas, in elektriciteit.

De Siemens Energy Dammam hub (SEDH) is ontworpen om jaarlijks een combinatie van maximaal 10 zware gasturbines en ongeveer 40 compressiepakketten te produceren.

De faciliteit, die nu belangrijke delen van de energiewaardeketen omvat, is de grootste in zijn soort in de regio Midden-Oosten en Afrika. De faciliteit zou ook klaar zijn om de buurlanden te ondersteunen.

“De fabriek heeft al 26 compressortreinen geleverd voor strategische Saoedische projecten en zal de komende jaren nog meer compressortreinen leveren voor andere strategische projecten in het Koninkrijk”, klinkt het in een verklaring.

Siemens Energy wijst erop dat het al meer dan 117 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in de nieuwe faciliteit “die de energiewaardeketen in het koninkrijk onder één dak samenbrengt. Het bedrijf zal fors blijven investeren in deze one-stop energyshop.”

“Het nieuwe administratiegebouw huisvest ook een opleidingscentrum voor de exploitatie- en onderhoudsteams van zijn klanten. Ook zijn er verschillende moderne opleidingsruimten met ultramoderne digitale infrastructuur.”

Vraag naar stroom tot 120 gigawatt

Bij de lancering zei prins Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, de minister van Energie: “De vraag naar elektriciteit in Saoedi-Arabië stijgt, samen met de groeiende bevolking van (nu) ongeveer 34 miljoen mensen. Het Koninkrijk wordt geconfronteerd met een dringende vraag naar stroom die dit decennium naar schatting met meer dan 30 procent zal groeien tot 120 gigawatt.”

Mahmoud Sulaimani, algemeen directeur van Siemens Energy in Saoedi-Arabië, zei: “De technologie die door deze faciliteit wordt geleverd, zal het land ondersteunen in zijn streven naar duurzaamheid en decarbonisatie (…).”

Servicewerkplaats

Na de productie van de eerste ‘Made in KSA’-gasturbine in 2016 is Siemens Energy blijven investeren in de faciliteit. Het heeft de productie- en assemblagemogelijkheden uitgebreid “tot compressortreinen, wateroplossingen (…), procesautomatiseringsoplossingen, (…), evenals rotorassemblage en reparatie,” zegt Sulaimani.

Dankzij de nieuwste toevoegingen kan de 75.000 m² grote industriële hub apparatuur repareren en reviseren die anders naar het buitenland zou worden gestuurd. Hierdoor worden de servicetijd en -kosten beperkt.

In de geavanceerde servicewerkplaats kunnen alle soorten roterende apparatuur worden onderhouden. Er zijn ook 24/7-nooddiensten voorzien.

Gasturbinevloot

Het nieuwe Power Diagnostic Center (PDC) van de hub is verbonden met de gasturbinevloot van Siemens Energy in Saoedi-Arabië.

Het PDC bewaakt de prestaties van elektriciteitscentrales “met behulp van de meest moderne AI-oplossingen. Deze digitale dienst verhoogt de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de turbine en verlaagt de kosten door gedwongen uitval te voorkomen.”

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20