Groen overheerst op Europese beurzen, Unilever sterkhouder

De Europese beurzen noteren donderdag lichte winsten. De Brusselse sterindex Bel20 koerst 0,31 procent hoger.

In Brussel koerst Ontex 0,91 procent hoger. Vermogensbeheerder CIAM, met een belang van 3,65 procent in de producent van luiers, schreef nochtans een brief waarin de ondermaatse prestaties gehekeld worden. ‘Het management moet dringend bij de halfjaarcijfers op 30 juli een duidelijk pad richting waardecreatie verstrekken’, staat er in de brief te lezen. ‘Als het management dat niet kan, moet de raad van bestuur actie ondernemen’. 

In Amsterdam koerst Unilever dan weer 8 procent hoger. De omzet van het Nederlands-Britse was- en levensmiddelenconcern is in het tweede kwartaal uitgekomen op 13,3 miljard euro. Dat is een afname van 3 procent op jaarbasis. Het bedrijf verkocht meer schoonmaak- en hygiëneproducten, maar de verkoop van ijsjes voor consumptie buitenshuis ging stevig onderuit. Dat gold ook voor de verkoop van levensmiddelen aan de horeca.

Interessant zijn ook de plannen om het merendeel van de theedivisie, met onder meer het merk Lipton, af te splitsen. Die activiteiten waren in 2019 goed voor een omzet van 2 miljard dollar. Naar verluidt hebben meerdere gegadigden zich al gemeld, waaronder investeerders KKR, Cinven en Bain Capital. Ook de Zwitserse eigenaar van chocolademaker Barry Callebaut, Jacob Holdings, zou interesse hebben.

Tot slot verliest Roche 1,55 procent in Zwitserland. Het farmabedrijf zag zijn omzet en winst in het eerste kwartaal dalen, omdat minder patiënten naar het ziekenhuis trokken. Het gaat echter om een omzetdaling van amper 1 procent. De nettowinst bij constante wisselkoersen groeit zelfs met 3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20