Groeiend aantal cyber vaardigheden blijft reële zorg voor IT managers

Geschreven met input van icttrainingen.nl.

We leven inmiddels allemaal in een digitale wereld. Voor de meeste mensen begint de werkdag met het inloggen op hun laptop, en het bekijken van documenten op de drive. Dat soort zaken zijn een automatisme geworden. Doodnormaal. Toch ontbreekt het bij veel mensen nog aan de digitale vaardigheden om cybercriminaliteit te herkennen en te voorkomen. Voor IT-managers is dit een blijvende kopzorg. Kennis is macht. En het ontbreken daarvan speelt hackers en cybercriminelen in de kaart. 

Een leven lang leren 

Het woord ‘’digibeet’’ passen we meestal toe op werknemers die ouder zijn dan vijftig, en nog deels in een analoge samenleving zijn opgegroeid. Het stereotype weet zich geen raad met computerprogramma’s zoals Word en Excel, en begrijpt weinig van hoe zoiets als de ‘’cloud’’ in elkaar steekt. Toch hebben ook veel twintigers en dertigers moeite om de snelle ontwikkelingen in het IT-landschap bij te benen. 

Doordat ze de basis wel zo ongeveer beheersen, denken ze verder geen risico te lopen. Maar omdat de ontwikkelingen op IT-gebied elkaar snel opvolgen, is veel kennis ook al gauw achterhaald. Het credo ‘’een leven lang leren’’ gaat daarom voor IT-kennis zeker op. De werknemer moet zichzelf blijven verbeteren. 

Herkennen en handelen 

De basis van cybersecurity ligt in het herkennen van ongewone patronen. En een begrip van de systemen die worden gebruikt. De gemiddelde werknemer moet leren om zichzelf vragen te stellen. Waarom sla ik mijn documenten bijvoorbeeld hier op? En wie heeft toegang tot deze informatie? 

Het betekent niet dat iemand de code taal van het programma tot in de puntjes moet kennen, maar een idee van de opbouw is wel een cruciaal onderdeel van moderne digitale vaardigheden. Hiermee begrijpt een werknemer bovendien beter hoe de systemen worden gebruikt, en wat de mogelijke risico’s zijn die ermee samenhangen. Voor IT-managers is het dan ook belangrijk om hun personeel voortdurend bij te scholen. 

Dat houdt mensen niet alleen bij de les, het zorgt ook voor een blijvende urgentie (en alertheid) bij de systemen die ze gebruiken. Door IT-vaardigheden voortdurend te toetsen, blijft een bedrijf ook hackers en cybercriminelen een stapje voor. Cruciaal in de moderne, digitale wereld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20