Groei Duitse hernieuwbare energiemarkt blijft onevenwichtig

In Duitsland blijft de markt voor hernieuwbare energie een sterke onevenwichtigheid vertonen. Dat blijkt opnieuw uit een rapport van het Duitse ministerie van Economie en Klimaatactie. Daarbij moet nog altijd een sterke tegenstelling tussen het noorden en het zuiden van het land worden opgemerkt.

In het noorden van Duitsland wordt immers vooral in windenergie geïnvesteerd, maar in het zuiden van het land is zonnekracht de toonaangevende technologie.

Connectiviteit

De Duitse regering beloofde vorig jaar tegen het einde van dit decennium 80 procent van zijn energiebehoefte te dekken met duurzame bronnen. “Maar door de notoir trage netwerkuitbreiding waarmee Duitsland wordt geconfronteerd, moet dat onevenwicht tussen beide regio’s het Duitse beleid zorgen baren”, merkt de nieuwssite Euractiv op.

Windenergie en zonnekracht worden vaak gezien als vergelijkbare bronnen van duurzame elektriciteit. In de praktijk zijn de twee toepassingen echter zeer complementair. Wind heeft immers vaak de neiging om te waaien wanneer er geen zon valt te bespeuren. Ook het omgekeerde is waar.

Volgend jaar moet Duitsland werk maken van een nieuwe uitbreiding van het elektriciteitsnet, maar het land loopt terzake ver achter op zijn doelstellingen. “Vooral de cruciale connectiviteit tussen de netwerken in het noorden en het zuiden van het land, loopt mank”, luidt het. “In dat verband zouden de conclusies van de nieuwe uitbreidingen toch wel de nodige zorgen moeten baren.”

Ook zoals de voorgaande jaren, bleek bij de uitbreiding van de Duitse energiebronnen vorig jaar opnieuw een duidelijk verschil tussen noord en zuid.

Daarbij werd opgemerkt dat ongeveer 75 procent – 1,25 gigawatt – van de nieuwe installaties van onshore windenergie in de deelstaten Nedersaksen, Brandenburg, Noordrijn-Westfalen en Sleeswijk-Holstein (SH). Bij zonnekracht was bijna de helft van de nieuwe installaties – 2.784 megawatt – geregistreerd in Beieren, Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen.

Lakmoesproef

Indien Duitsland zijn doelstellingen voor de productie van hernieuwbare energie voor het einde van dit decennium – ongeveer 600 terawattuur – wil halen, moet de capaciteit nog aanzienlijk worden opgedreven.

Momenteel beschikt Duitsland over ongeveer 63 gigawatt zonnekracht, 57 gigawatt onshore windenergie en 8 gigawatt offshore windenergie. De doelstellingen voor het einde van dit decennium zijn 215 gigawatt zonnekracht, 115 gigawatt onshore windenergie en 30 gigawatt offshore windenergie.

In heel Duitsland werd vorig jaar 7,5 gigawatt aan extra hernieuwbare capaciteit geïnstalleerd. In dat pakket zat echter 5,6 gigawatt zonnekracht. De groei van windenergie – 1,7 gigawatt – blijft echter achterop.

De Duitse regering hoopt dat een nieuwe wetgeving op het gebied van hernieuwbare energie en de aanhoudende schaarste aan fossiele brandstoffen een stimulans kunnen vormen voor een verdere groei van investeringen in duurzame bronnen.

Sommige analisten zeggen echter dat volgend jaar de lakmoesproef zal zijn of Duitsland in staat zal zijn om zijn duurzame transitie – Energiewende – een nieuw elan te geven.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20