Grieks eiland Astypalea wordt paradijs voor duurzame mobiliteit, met dank aan Volkswagen

Het Griekse eiland Astypalea, gelegen in het oostelijke deel van de Egeïsche Zee, wordt een speerpunt van klimaatneutrale mobiliteit. Dat is te danken aan de Duitse autobouwer Volkswagen, die op het eiland een pilootproject met elektrische wagens en andere vormen van duurzaam vervoer wil introduceren.

Volkswagen zal op Astypalea ongeveer vijftienhonderd voertuigen met een verbrandingsmotor vervangen door duizend elektrische alternatieven. Het initiatief maakt deel uit van de inspanningen van de Duitse autofabrikant om de overstap naar elektrische mobiliteit te maken en de emissies van zijn vloot terug te schroeven.

Klimaatneutraal

Volkswagen zal tevens initiatieven op het gebied van autodelen ondersteunen om de verkeersintensiteit op het eiland te beperken. De elektrische autovloot zal bovendien worden bevoorraad met elektriciteit die door lokale hernieuwbare bronnen zal worden opgewekt.

Er zullen daarnaast elektrische scooters van dochtermerk Seat en elektrische fietsen worden ingezet. Politievoertuigen en auto’s voor andere lokale autoriteiten zullen eveneens worden geëlektrificeerd.

Een simulatie door Volkswagen – foto Volkswagen

‘Het is onze bedoeling om op termijn iedereen toegang te bieden tot klimaatneutrale mobiliteit,’ zei Herbert Diess, topman van Volkswagen, in een commentaar op het project. ‘Het project op Astypalea, dat een looptijd van zes jaar heeft, kan helpen duidelijk maken op welke manier die visie kan worden ingevuld.’

Volkswagen wil over een periode van vijf jaar 33 miljard euro in duurzame mobiliteit investeren. Dat moet het concern toelaten om de grootste vloot elektrische automodellen van de wereld, aangevuld met een breed aanbod hybride wagens, op de markt te brengen. 

Model

‘Astypalea wordt een nationaal, Europees en zelfs mondiaal model voor duurzame ontwikkeling,’ becommentarieerde de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis het initiatief. ‘Astypalea kan duidelijk helpen maken op welke manier kleine gemeenschappen nieuwe oplossingen kunnen gebruiken om belangrijke problemen aan te pakken. Het project past bovendien in de klimaatstrategie van de Griekse regering, die naar een overstap op duurzame energiebronnen streeft.’

De Griekse regering wil met het project echter ook aantonen dat het land, zelfs tijdens de uitbraak van een pandemie, grote buitenlandse bedrijven kan aantrekken. Ook Microsoft maakte recent een belangrijke investering in Griekenland bekend. ‘Deze projecten zijn een blijk van vertrouwen in Griekenland,’ betoogde Mitsotakis.

Schuldencrisis

Griekenland moet investeringen aantrekken om zich te kunnen herstellen van een zware schuldencrisis, die tien jaar aansleept en de economische productie met ongeveer 25 procent heeft verminderd. Mede onder invloed van de corona-pandemie zal de Griekse economie dit jaar een inkrimping van 8 procent kennen.

Griekenland kent een werkloosheidsniveau van 18,6 procent. Dat is het hoogste percentage van heel Europa. Dat is wel een verbetering tegenover de piek van de crisis op de Griekse arbeidsmarkt, toen een werkloosheid van bijna 30 procent moest worden gemeld.

Meer