Griekenland, het risico dat niemand wil zien

De focus van de financiële markten lag de voorbije dagen grotendeels op Italië. Een risico dat volledig verwaarloosd wordt is de situatie van de Griekse banken.

De Griekse banken kennen een belangrijke inzinking en dat binnen de uiterst negatieve context van de beurs van Athene. Die noteert op haar laagste niveau in 31 maanden. Sinds begin oktober hebben de vier belangrijkste banken Piraeus Bank, Eurobank, Alpha Bank en National Bank belangrijke verliezen laten optekenen. De aandelen Piraeus Bank gingen de voorbije 2 weken ruim 30% lager. De MSCI Greek bank index moest in dezelfde tijdsspanne een verlies van 16% incasseren.

Sinds het begin van dit jaar noteren de bankaandelen gemiddeld 40% lager. Genoeg om premier Alexis Tsipras aan te zetten tot een spoedoverleg, waarop besloten werd tot een interventieplan.

En de stresstests van de ECB?

Begin augustus was nochtans met veel fanfare en applaus van Europese politici het einde van de Griekse crisis aangekondigd. Niet onbelangrijk daarbij is dat de terugbetalingstermijn voor de leningen die aan Griekenland waren verstrekt en de corresponderende rentebetalingen telkens met nog eens 10 jaar waren verlengd. Als alles goed gaat wordt dat geld ten laatste in 2060 terugbetaald. Binnen 42 jaar dus…

NPE’s, bad loans, bad bank etc.

Voormelde banken hadden begin 2018 nochtans opnieuw de stresstests van de Europese Centrale Bank doorstaan. Die tests hadden aangetoond in welke mate de handelsbalans van deze banken moet worden opgekuist. Zo moet er snel een oplossing komen voor de ‘bad loans’ die nog in de boeken staan. Het zou gaan om gemiddeld bijna 40% van het balanstotaal; voor de Piraeus Bank gaat het zelfs om 54%. Op onderstaande grafiek worden de NPE’s (non-performing exposures) in het rood weergegeven. De zwarte lijn is de doelstelling tot waar men deze NPE’s tegen 2021 wil reduceren.

Verder is er volgens de ECB dringend  nood aan consolidatie in de sector. Maar tot nog toe is daar weinig van in huis gekomen.

Een tijdbom, die elk ogenblik kan ontploffen

Griekse media melden ondertussen dat de oprichting van zo’n bad bank wordt besproken. Daar zouden banken hun risicovolle kredieten kwijt kunnen om hun balansen op te schonen.

Volgens Yannis Stournaras, de gouverneur van de Bank of Greece, hebben de recente ontwikkelingen op de aandelenmarkten dan weer niets te maken met de gezondheid van de Griekse banken, ‘maar zijn die veroorzaakt door de stijging van de rentevoeten en de situatie in Italië’.

Analisten zien in de daling van de beurs van Athene nochtans het signaal dat investeerders de situatie van de Griekse banken als een tijdbom zien, die elk ogenblik kan ontploffen.

Meer