Greensand, Europa’s eerste onderwaterproject voor het afvangen en opslaan van CO2, is operationeel

Greensand, Europa’s eerste onderwaterproject voor het afvangen en opslaan van CO2, is operationeel
Greensand (Photo by BO AMSTRUP/Ritzau Scanpix/AFP via Getty Images)

Denemarken pakt uit met een primeur in de wereld. Het zal via Greensand de CO2 van andere landen opslaan.

In het nieuws: Denemarken heeft dinsdag ’s werelds eerste grensoverschrijdende CO2-opslagplaats ter wereld ingehuldigd in de digitale aanwezigheid van Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie (wie momenteel op officieel bezoek in Noord-Amerika is).

  • Aardgas wordt al jaren onder de Noordzee gepompt; nu kan het ontstane vacuüm worden gebruikt om CO2 in te injecteren en op te slaan, afgescheiden van onze atmosfeer door tonnen rots en zeewater. Dat is waar Greensand, het eerste project van deze omvang, voor zal worden gebruikt.
  • De installatie zal CO2 injecteren dat zal worden aangevoerd vanuit België, een land dat het voordeel heeft op het kruispunt van het Europese gasnetwerk te liggen. De eerste injectie vond woensdag plaats.
  • Het project beoogt de veilige en permanente opslag van acht miljoen ton CO2 per jaar tegen 2030, wat overeenkomt met 40 procent van de Deense emissiereductiedoelstelling en meer dan 10 procent van de jaarlijkse emissies van het land.
  • De belangrijkste kwaliteit van Greensand is dat het een grensoverschrijdend project is: de Europese landen worden niet gedwongen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, maar kunnen een beroep doen op derde landen voor het transport en de opslag. Daar kan ons land een belangrijke rol bij spelen, met zijn haven van Zeebrugge, die de draaischijf wordt voor het gasverkeer in Noordwest-Europa.

“Dit is een belangrijk moment voor de vergroening van Europa. We laten zien dat we door vindingrijkheid en samenwerking koolstofemissies uit de atmosfeer kunnen halen.”

Ursula von der Leyen

De uitdaging: De Europese Unie wil de CO2-uitstoot tegen 2050 tot nul te reduceren. Maar de meeste berekeningen wijzen erop dat dit onmogelijk is zonder te investeren in het afvangen en opslaan van onze emissies. Elke hoeveelheid CO2 die we uitstoten, moet worden gecompenseerd door een gelijkwaardige hoeveelheid gas op te vangen.

  • De EU zal tegen 2050 minstens 300 miljoen ton CO2 per jaar moeten opslaan om haar doelstelling te halen. Greensand is met zijn acht miljoen ton per jaar in het beste geval dus een stap in de goede richting, maar er zal dus veel meer nodig zijn.

(ns/nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00