Zeebrugge gaat meer gas aan Duitsland leveren

België gaat zijn capaciteit voor de levering van aardgas richting Duitsland fors optrekken, zo beloofde premier Alexander De Croo aan de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op de Belgisch-Duitse energietop in Zeebrugge. Die hub voor LNG en aardgas is vandaag al goed voor 15 procent van het Europese gas.

Waarom is dit belangrijk?

Om minder afhankelijk te zijn van Russisch aardgas, rekent Duitsland ook op leveringen vanuit ons land, met de LNG-terminal (vloeibaar gas) van Zeebrugge als knooppunt. België werd door het verlies van Russisch gas in 2022 een van de belangrijkste gasleveranciers voor de Bondsrepubliek.

In het nieuws: De Belgische en Duitse regering maakten van de Duits-Belgische energietop een grote mediashow, die de samenwerking tussen beide landen op het vlak van energie in de verf moet zetten.

Enkele akkoorden:

  • Gas: De Croo belooft dat België de gasdoorvoercapaciteit naar Duitsland gaat verdubbelen.
  • Waterstof: Daarnaast werden ook plannen gesmeed om waterstof te transporteren naar Duitsland via diverse vervoersmodi zoals pijpleidingen, spoor en binnenvaart.
  • Koolstofcaptati
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer