Grayshift, de start-up die uw iPhone hackt voor de FBI, haalt 47 miljoen dollar op

Een iPhone, die koopt u niet alleen voor het merk of de camera, maar ook voor de onhackbare reputatie. Grayshift, een Amerikaanse start-up, morrelt aan dat fundament.

Grayshift, een start-up uit Atlanta, heeft maar liefst 47 miljoen dollar aan kapitaal bij elkaar geraapt. Het bedrijf heeft een belangrijke software in handen waar politiediensten in de VS maar wat graag gebruik van maken. Grayshift kan namelijk iPhones hacken.

iPhones hacken

David Miles, de oprichter en CEO van Grayshift, snoefde al dat zijn bedrijf in het laatste jaar alleen al een omzetverdubbeling kon realiseren. Er zouden intussen ook twee keer zoveel klanten en personeelsleden hebben, al is het niet duidelijk over hoeveel mensen het dan precies gaat. ‘Deze investering valideert de innovatie waar Grayshift voor staat en hoe we de industrie gaan transformeren’, zegt hij aan het tijdschrift Forbes.

Een iPhone hacken, natuurlijk kan het, maar maker Apple heeft er zich altijd op geroemd dat het geen gegevens doorgeeft aan de federale politie. Zelfs niet als er criminele feiten zijn gepleegd, zoals een aanslag. De FBI van haar kant, zegt al jaren dat het Apple niet nodig heeft. Om in een iPhone te hacken, gebruikt het onder andere de diensten van Grayshift.

Wat is GrayKey?

Die gebruiken daar de software GrayKey voor, een sleutel dus, waarmee u in theorie elke iPhone kan hacken. Of dat waar is, moet nog blijken. Maar onderzoek van Forbes uit 2018 toonde al aan dat veel lokale politiediensten in de VS gebruik maken van GrayKey. Ook de FBI gebruikt het.

Grayshift zou ook een contract hebben lopen bij de immigratiediensten van de Verenigde Staten, ICE. Daarnaast zou ook de DEA, dat is de federale drugsbrigade van de Verenigde Staten, ook een deal hebben met Grayshift. Daarnaast rapporteerde Vice dat er ook in Europa, specifiek in Groot-Brittannië, wordt samengewerkt met Grayshift.

Dat wil dus zeggen dat uw iPhone niet meer veilig is. Critici stellen dan weer dat ook GrayKey een houdbaarheidsdatum heeft. Apple stelt zijn beveiliging heel de tijd bij. Een iPhone 12 zou al niet meer te hacken zijn met de software. Anderzijds lukte het GrayKey ook om door de beveiligingslagen van de eerste 11 edities te raken.

Forbes weet ook nog dat Grayshift momenteel werkt aan software die ook vlot de beveiliging van Android-smartphones kan omzeilen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20