Gratis treinritten op de helling: ‘Dit moet nog bekeken worden’

Komen de gratis treinritten, uitgedeeld bij de vorige superkern, er wel door? Onder meer N-VA en Open vld stellen een en ander in vraag, zeker na de felle kritiek van onder meer NMBS-baas Sophie Dutordoir. Initiatiefnemer Groen blijft de maatregel met hand en tand verdedigen.

  • Het was een maatregel die meteen grote vragen opriep: tien gratis ritten met de NMBS, die elke Belg zou krijgen. Want was het openbaar vervoer net niet afgeraden door de experten? En mondmaskers zijn er verplicht, de Belgische staat ging die ook laten uitdelen, maar voorlopig zijn die gratis mondmaskers nog niet in zicht.
  • Om het erger te maken: de grote baas van de NMBS, Sophie Dutordoir, reageerde compleet verrast op de aankondiging. Die was vooraf niet doorgesproken, en meteen had ze vragen over de veiligheid van de maatregel voor het personeel, maar ook over de kosten.
  • De N-VA stelt ondertussen de treinritten al in vraag. Zij waren maar een zeer lauwe voorstander op de superkern, ze stelden geen veto. Maar als het niet veilig kan of te veel kost, dan hoeft het echt niet. En ook Open Vld lijkt al op de stappen terug te komen. Want voorzitter Egbert Lachaert heeft het erover ‘dat dit nog moet bekeken worden‘, in een interview met Knack.
  • Bij Groen, dat absoluut de gratis ritten wilde, verdedigt men wel de zaak: ‘Het is een kleine maatregel, maar wij geloven in de transitie, waarbij openbaar vervoer meer aandacht krijgt. Ik kijk naar Duitsland met jaloezie, waar men miljarden steekt in de Deutsche Bahn, om de coronacrisis aan te pakken. Deze Zweedse coalitie heeft alleen maar het openbaar vervoer afgebouwd’, zo stelde voorzitter Meyrem Almaci op Radio 1.
  • ‘De maatregel heeft een valse start genomen, de bevoegde minister had toch kunnen overleggen? Wij hebben geen kabinet of een bevoegde minister om dit erdoor te duwen. Maar het is de eerste stap om het openbaar vervoer te ondersteunen, en wij zijn blij dat die gezet is.’
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20