Gratis fiets op de trein te succesvol: niet meer tijdens de spitsuren

Gratis met de fiets op de trein, dat zal tijdens de spitsuren niet meer mogen als u naar de Ardennen of kust wou.

In het nieuws: Er zijn te veel fietsen in de treinstellen sinds de overheid aan elke Belg 12 gratis treinritten heeft gegeven. Sindsdien mag uw stalen ros namelijk gratis mee op de trein, normaal kost dat 5 euro. De maatregel geldt tot 31 december.

De maatregel: Tijdens de spitsuren mag de gewone, klassieke fiets, niet meer mee op de trein, gratis of niet. Die spitsuren neemt de NMBS wel heel ruim: voor 13 uur en tussen 16 en 20 uur komt u er met de fiets niet meer in. Dat geldt enkel voor populaire bestemmingen als de kust en de Ardennen.

De details: Plooifietsen mogen wel nog mee, u moet die dan wel plooien en opbergen. De maatregel geldt van 18 juli tot en met 30 augustus, na de zomervakantie kan het dus wel weer.

De alternatieve oplossing? Is er niet. NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman zegt bij Radio 1 dat het aantal rijtuigen uitbreiden, gewoonweg niet kan. ‘Sinds de coronacrisis zijn de treinen op maximale capaciteit blijven rijden. Zomaar uitbreiden kan niet’, klinkt het.

Hoe zit het weer met die treintickets? Elke Belgische inwoner heeft recht op 12 gratis treintickets. Die kan u gebruiken tot het einde van 2020. Dat moet het toerisme in eigen land stimuleren. Zowel de traditionele trekpleisters als de kunststeden hebben namelijk stevige klappen gekregen door de coronacrisis.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20