(Gratis) coronatesten kostten de belastingbetaler al 838 miljoen euro

Het Belgische Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) betaalde al 838 miljoen euro voor PCR- en andere coronatesten. Dat schrijft De Tijd.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn in ons land al meer dan 18 miljoen coronatesten uitgevoerd. Het grootste deel van de kosten daarvan, betaalt het Riziv. Voor een PCR-test is dat tussen de 40,44 en 50,44 euro, bij een antigeentest tussen 16,85 en 26,72 euro.

Omzetboost

Vorig jaar werden 7 miljoen tests uitgevoerd. Daarvan werd ruim driekwart terugbetaald door de ziekteverzekering. “Het Riziv gaf vorig jaar 230 miljoen euro uit voor 5,35 miljoen testen”, zegt woordvoerster An-Sofie Soens van het Riziv aan De Tijd.

Dit jaar zal de factuur fors hoger oplopen. Ze is al bijna dubbel zo hoog als vorig jaar. Er zijn nu al 11,1 miljoen tests uitgevoerd. Het Riziv heeft 608 miljoen euro uitgetrokken voor de testen in 2021. Het grootste deel daarvan (554 miljoen euro) zou naar PCR-testen en sneltesten vloeien.

Coronatesten zullen de overheid dit en vorig jaar samen in totaal dus al minstens 838 miljoen euro kosten. Voor de laboratoria die de testen analyseren, gaat het om een stevige omzetboost.

Teststrategie

Het aantal tests kreeg een serieuze boost deze zomer. In de week van 19 juli werden er meer dan 500.000 tests per week uitgevoerd volgens cijfers van Sciensano, een record.

Na de zomer zullen de testcentra niet meteen stilvallen. Het coronavirus blijft namelijk circuleren.

Vrijdag komt het overlegcomité samen om verdere verstrengingen van de teststrategie te bespreken. Volledig gevaccineerden die in nauw contact zijn gekomen met een besmet persoon zouden na een eerste negatieve PCR-test een tweede test moeten afleggen. Nu volstaat alleen die eerste een negatieve test.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20