Gouverneur Nationale Bank van België levert 10 procent van zijn loon in

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), wil de lonen van de toplui bij de toezichthouder matigen. Hij geeft zelf het goede voorbeeld en levert 10 procent van zijn loon in. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Wunsch zal het voortaan met minder moeten doen. De gouverneur levert op eigen initiatief 10 procent van zijn loon in. Hij ziet zijn inkomen daardoor dalen van 506.606 tot 450.000 euro bruto per jaar. Ook de nog te benoemen vicegouverneur zal met een lager loon tevreden moeten zijn. Die zijn loon daalt met 5 procent. Het loon van de vicegouverneur bedraagt op dit moment ongeveer 400.000 euro bruto per jaar.

Startschot ruimere loonmatigingen

Met de loonmatiging verkleint Wunsch het verschil tussen zijn loon en die van de leden van het directiecomité. Zij hebben vorig jaar  349.383 euro bruto verdiend.

Wunsch wil met zijn looninperking het startschot geven voor een veel ruimere loonmatiging bij de NBB. Vooral de lonen van kaderleden zouden overdreven hoog zijn tegenover gelijkaardige functies bij commerciële banken. Dat komt door automatische loonsverhogingen en gunstige barema’s.

Vraag is of Wunsch zal slagen in zijn opzet. De vakbonden staan alvast op de rem. ‘Een debat over de lonen moet gebaseerd zijn op de functieclassificatie van de medewerkers. En men moet de lonen niet alleen vergelijken met die bij de commerciële banken, maar eerder met die van de toezichthouders zoals de ECB’, aldus Sabine Ruys van de vakbond ACV Puls.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20