Gouverneur Bank of England: “Vastgoed na hard Brexit 35% minder waard”

Indien de EU en het VK niet tot een akkoord komen over de Brexit, dreigt het Britse vastgoed met 35% in waarde te verminderen, aldus de gouverneur van de Bank of England.

In het Verenigd Koninkrijk is lichte paniek ontstaan nadat de gouverneur van de de Bank of England (Engelse centrale Bank) tijdens een briefing voor het kabinet van Teresa May heeft gezegd dat de prijs van vastgoed in het land in de drie jaar volgend op een no-deal Brexit met 35% zou dalen.

Volgens Carney zou een no-deal Brexit automatisch leiden tot een sterke en permanente devaluatie van het Britse pond, galopperende inflatie en als gevolg daarvan hogere rentevoeten, die op hun beurt de hypotheken onbetaalbaar zouden maken. De Britse vastgoedmarkt zou als gevolg daarvan uiterst kwetsbaar worden. De banken zouden zo’n evenement nipt overleven, zei Carney, die er aan toevoegde dat “het niet onze taak is te hopen op het beste, maar voorbereid te zijn op het ergste”. 

Daling van 35% zou kiezers dubbel treffen

Vastgoed vertegenwoordigt meer dan de helft (51 procent) van de totale Britse rijkdom, blijkt uit een recent rapport van het Britse Office for National Statistics (ONS). 

Een daling van 35% van de vastgoedprijzen zou de Britse kiezers dan ook dubbel hard treffen; niet enkel zou de openstaande hypotheek op hun bezit de waarde van hun eigendom gaan overtreffen, maar omdat de banken de geldkraan zouden dichtdraaien zou het voor jonge koppels nog moeilijker worden om zich een woning aan te schaffen.

Carney zei ook niet te zien hoe de Bank of Engalnd in zo’n situatie de negatieve gevolgen van een no-deal Brexit zou kunnen temperen door haar monetaire politiek aan te passen.

Analisten nemen Carney’s uitspraken met een korrel zout. Dat een hard Brexit een schok op de markten zou veroorzaken staat vast, maar die schok moet niet noodzakelijk permanent blijven. Verbazend genoeg zou geen enkele van de gebriefde ministers die opmerking hebben gemaakt. Toch kan een hard Brexit ook gevolgen op langere termijn veroorzaken: bedrijven kunnen bijvoorbeeld failliet gaan.

Britse vastgoedmarkten hebben het hard te verduren

De Britse vastgoedmarkten hebben het ondertussen al hard te verduren. In het jaar na het Brexit-referendum was het aandeel van de Europese vastgoedkopers in Londen sterk teruggevallen. Die trend werd in de duurste wijken van de stad – waaronder Mayfair en Belgravia – het sterkst gevoeld. Ondertussen zijn de kopers onder impuls van een zwak Brits pond (vastgoed is nu 11% goedkoper dan voor het referendum) mondjesmaat teruggekeerd.

Ook het vakblad Scotland’s Property Monitor schetst een somber beeld van de lokale vastgoedmarkt, met een daling van gemiddeld 6,5% in het aantal transacties in vergelijking met een jaar geleden. “Mensen zijn door de onzekerheid rond de Brexit gewoon bang om te verhuizen”, aldus het magazine.

Waarom is vastgoed in het Verenigd Koninkrijk zo belachelijk duur?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20