Key takeaways
- China’s terugkeer naar goudaankopen heeft de vraag gestimuleerd.
- Geopolitieke spanningen, vooral in Syrië, hebben beleggers gedreven naar veilige havenactiva zoals goud.
- De anticipatie op renteverlagingen door grote centrale banken wereldwijd heeft de opwaartse trend in de goudprijs aangewakkerd.
Goudprijzen zijn gestegen naar hun hoogste punt in meer dan twee weken, gedreven door een opleving in de Chinese goudaankopen en verhoogde geopolitieke zorgen na de recente onrust in Syrië. Deze opwaartse trend werd verder aangewakkerd door de verwachting van extra renteverlagingen door grote centrale banken over de hele wereld.
De escalerende situatie in Syrië
De escalerende situatie in Syrië, waar rebellen de controle over Damascus hebben overgenomen en een einde hebben gemaakt aan het langdurige bewind van Assad, heeft bijgedragen aan de wereldwijde politieke en economische onzekerheid. Deze instabiliteit, in combinatie met de aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten, heeft beleggers gedreven naar traditionele veilige havens zoals goud. Een vergelijkbare stijging van de goudprijs werd eind november waargenomen tijdens een aanzienlijke escalatie van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.
China koopt weer goud
China’s terugkeer naar goudaankopen en de aankondiging van verhoogde economische stimuleringsmaatregelen hebben ook een rol gespeeld bij het stimuleren van de vraag naar goud. Chinese functionarissen hebben beloofd om in 2025 een proactiever fiscaal beleid te voeren, waarbij analisten een verdere versoepeling verwachten door middel van renteverlagingen, grotere tekorten en meer overheidsleningen. Daarnaast hervatte de People’s Bank of China in november de inkoop van goudreserves na een onderbreking van zes maanden.
Marktaandacht verschuift
De aandacht van de markt is nu gericht op komende beslissingen van centrale banken wereldwijd, met wijdverspreide verwachtingen voor verdere monetaire versoepeling. Verwacht wordt dat de Bank of Canada later deze week haar beleidsrente met 50 basispunten zal verlagen, terwijl de Zwitserse Nationale Bank en de Europese Centrale Bank elk een verlaging van 25 basispunten zullen doorvoeren. Dalende rentetarieven verlagen de opportuniteitskosten van het aanhouden van goud, waardoor het aantrekkelijker wordt als waardeopslagplaats.
Analisten blijven voorzichtig
Ondanks de recente rally blijven sommige analisten echter voorzichtig. Factoren zoals de sterker wordende Amerikaanse dollar en stijgende obligatierendementen kunnen op korte termijn tegenwind vormen voor de goudprijs. Michael Brown, een senior onderzoeksstrateeg bij Pepperstone, stelt een “afwachtende” benadering voor, waarbij hij opmerkt dat de stijging van de goudprijs op maandag plaatsvond ondanks de verkoop van staatsobligaties over de hele curve. Historisch gezien bewegen goudprijzen vaak omgekeerd evenredig met de Amerikaanse dollar en de rente op staatsobligaties.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!