Zal de Gouden Week in China het begin van een economische herstelbeweging inluiden?

Ondanks het lossen van het zerocovidbeleid eind vorig jaar slaagt China er maar niet in om de economische groei aan te zwengelen. Enkele indicatoren wijzen op beterschap, maar het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Kan de Gouden Week voor een broodnodige boost zorgen?

Waarom is dit belangrijk?

Als 's werelds grootste exporteur van industrieproducten is de vertraging in China een graadmeter voor de wereldeconomie: een recessie is niet ver weg. De tegenvallende Chinese groei is wel goed nieuws voor de inflatie (wereldwijd). De cruciale rol van China als importeur van grondstoffen kan, als de vraag daalt, een neerwaarts effect hebben op de wereldprijzen voor deze grondstoffen.

De impact van de Gouden Week

In het nieuws: China mikt op een economische boost dankzij de “Gouden Week.” Dat is een vakantieperiode die loopt van 1 tot 7 oktober.

  • Er wordt een toename van het aantal reizen verwacht met 800 miljoen reizen, waarvan 21 miljoen met het vliegtuig.
  • De prognoses laten ook een toename met 37 procent zien van het aantal treinreizigers ten opzichte van 2019 en een toename van het wegverkeer met 40 procent ten opzichte van het dagelijkse volume.
  • Economen zullen de situatie nauwlettend in de gaten houden: zullen consumenten tijdens deze achtdaagse vakantie eindelijk meer geld uitgeven aan uitstapjes of grotere aankopen, met name in de onrustige vastgoedmarkt?

De Chinese economie vertraagt opnieuw

Context: Er hangen nog steeds donkere wolken boven de Chinese economie.

  • De Caixin/S&P Global Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI), die peilt naar het ondernemersvertrouwen, daalde van 51 punten in de voorgaande maand naar 50,6 punten in september.
  • De activiteit in de verwerkende industrie vertraagt dus, en meer dan analisten hadden voorspeld (51,2 punten).
  • Een score van boven de 50 punten wijst op een groei van de industriële sector, een score onder de 50 punten wijst op een afname.
  • De Wereldbank heeft haar prognose voor de Chinese groei in 2024 verlaagd van 4,8 naar 4,4 procent.

De details: De buitenlandse vraag blijft zwak en de exportorders zijn voor de derde maand op rij gedaald.

  • Het vertrouwen bij de ondernemers is gezakt tot het laagste peil in een jaar. Producenten van consumptiegoederen, kapitaalgoederen en intermediaire goederen hebben allemaal het mes gezet in het personeelsbestand.
  • Bovendien liet de Chinese dienstensector in september de zwakste groei van het jaar optekenen, volgens het jongste rapport van Caixin/S&P Global, met een PMI van 50,2 punten in september, vergeleken met 51,8 punten in augustus.
  • Een andere rondvraag bevestigt de vaststellingen van Caixin/S&P Global. China’s lichte economische opleving in het derde kwartaal kwam in september al tot een einde. Particulieren consumeerden toen minder en de bedrijven sloten minder kredieten af.
  • In de marge: In augustus werden er 53,6 procent meer lottotickets verkocht dan een jaar geleden. Deze stijging weerspiegelt de groeiende economische bezorgdheid in China, vooral onder jongeren, die hopen via de loterij alsnog een toekomst te kunnen uitbouwen.

Niet alles is kommer en kwel

Kanttekening: Ondanks de nogal sombere overzichten van de productiesector, zijn er een paar positieve elementen:

  • De fabrieksproductie en nieuwe orders bleven in september toenemen.
  • Bovendien steeg volgens de officiële Chinese PMI-index de productieactiviteit in september voor het eerst in zes maanden.
  • In augustus waren er al enkele signalen dat de situatie aan het verbeteren is. De detailhandelsverkopen waren toen met 4,6 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat was meer dan de verwachte stijging met 3 procent. De industriële productie steeg in augustus met 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, hoger dan de verwachte 3,9 procent en de 3,7 procent stijging in juli.
  • Tegelijkertijd steeg de Chinese vraag naar grondstoffen, waaronder koper (+8 procent), ijzererts (+7 procent) en olie (+6 procent), sterk. Die toenames waren forser dan wat de economen van Goldman Sachs hadden voorspeld.
  • De op één na grootste economie ter wereld vertoont dus tekenen van stabilisatie, hoewel het nog te vroeg is om te spreken van een echte herstelbeweging.

(ns)

Meer