Beleggers in goud krijgen exotisch alternatief: de munt Mosi-oa-Tunya van Zimbabwe

De centrale bank van Zimbabwe heeft de details bekendgemaakt van haar gouden munt, die ingevoerd wordt om de hyperinflatie in het land tegen te gaan.

  • De gouden munt krijgt de naam Mosi-Oa-Tunya Gold Coin, een verwijzing naar Victoria Falls, de watervallen aan de grens met Zambia.
  • Een munt zal 1 troy ounce wegen. Dat is eeuwenoude maatstaf voor goud en is gelijk aan 31,1 gram.
  • Net als de bekende krugerrand (Zuid-Afrika) zal de Zimbabwaanse munt een zuiverheidsgraad van 91,67 procent hebben, wat ook uitgedrukt wordt als 22 karaat.
  • Elke munt krijgt een serienummer en een eigendomscertificaat.
  • De munt kan vanaf 25 juli aangekocht worden, zowel met Zimbabwaanse dollars als met Amerikaanse dollars of andere buitenlandse valuta, volgens de wisselkoersen en de goudprijs op dat moment.
  • Ze zal niet alleen dienen als beleggingsinstrument, maar mag ook gebruikt worden voor transacties, beklemtoont de centrale bank. De munt zal vlot verhandelbaar zijn, zowel lokaal als internationaal.
  • Ondernemers kunnen de Mosi-Oa-Tunya ook gebruiken als onderpand voor een lening of een kredietlijn.

Zimbabwaanse versus Amerikaanse dollar

In Zimbabwe wordt de Amerikaanse dollar de facto gebruikt als munt voor grote aankopen. Het wordt nu uitkijken of de invoering van de gouden munt de verhouding tussen de Zimbabwaanse en Amerikaanse dollar zal wijzigen.

Volgens waarnemers is het een goede zaak voor de geloofwaardigheid van de Zimbabwaanse dollar, die bijna continu aan waarde verliest door de hyperinflatie, dat je er voortaan gouden munten – al eeuwenlang een doorgaans waardevaste belegging – kan kopen. De munten geven de centrale bank ook de kans om een deel van de overtollige liquiditeiten weer uit het geldsysteem te zuigen.

Toch is er ook kritiek. Sommige economen hadden gehoopt dat de gouden munt alleen met Zimbabwaanse dollars – en niet met Amerikaanse – aan te kopen was, zodat de dominante rol van de Amerikaanse dollar in de plaatselijke economie afgebouwd kon worden.

Op de internationale markten is de goudprijs overigens gezakt naar het laagste peil dit jaar.

(lb)


Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20