Zimbabwe introduceert gouden munten in strijd tegen hyperinflatie

Het Afrikaanse land Zimbabwe staat al jarenlang bekend om zijn hyperinflatie. De centrale bank probeert nu iets nieuws uit om de uit de pan rijzende prijsstijgingen te bedaren: gouden munten.

De inflatie in Zimbabwe is in juni opgelopen tot 191,6 procent, wat betekent dat de prijzen in een jaar tijd zowat verdrievoudigd zijn. Tegenover mei zat het algemene prijspeil met 30,7 procent in de lift. Een onhoudbare situatie voor de Zimbabwaanse dollar dus, die haast elke dag aan waarde verliest.

De centrale bank van Zimbabwe reageert door haar beleidsrente in een ruk van 80 naar 200 procent op te trekken, rentevoeten die in de westerse wereld nauwelijks denkbaar zijn. Nieuwsdienst Bloomberg spreekt van “de meest agressieve centrale bank ter wereld”.

Op het terrein is de Amerikaanse dollar de feitelijke munt geworden, zeker voor grote en internationale transacties. De centrale bank hoopt dat beide dollars naast elkaar kunnen leven en heeft de Amerikaanse dollar daarom voor vijf jaar officieel uitgeroepen tot wettelijk betaalmiddel.

Een marktje in Zimbabwe – Getty Images

Krugerrand achterna?

Om de eigen Zimbabwaanse dollar meer credibiliteit te geven, introduceert de centrale bank gouden munten die via de traditionele bankkanalen aan het grote publiek verkocht zullen worden. “Ze zullen het mogelijk maken voor beleggers om waarde op te slaan”, zegt de centrale bank. Het staatsbedrijf Fidelity Gold Refineries zal de munten slaan.

Er zijn nog geen verdere details bekend. Het initiatief doet denken aan de krugerrand, de bekende gouden munt die door Zuid-Afrika geslagen wordt. Het is een wereldwijd beleggingsalternatief geworden, door zijn hoge zuiverheidsgraad van 91,67 procent (22 karaat).

Het is nog niet duidelijk hoeveel goud er in de munten van Zimbabwe zal zitten en hoe de waarde precies bepaald zal worden. Volgens het lokale zakelijke medium Equity Axis kunnen ze alleen maar effectief zijn als die waarde de werkelijke goudprijs reflecteert. Een tweede mogelijkheid is dat de goudreserves van de centrale bank als waarborg dienen, maar dan moet ze daar wel transparantie over geven.

Bij succes kunnen de gouden munten de rol van de Amerikaanse dollar in het Zimbabwaanse geldstelsel gedeeltelijk overnemen. Maar Equity Axis wijst op een mogelijk kwalijk neveneffect voor het bestaande geld dat in omloop is. “Dit kan de lokale munt verder isoleren en tot de volledige uitdoving ervan leiden.”

(fjc)

Meer