Gordon Moore, medeoprichter van techgigant Intel Corp, is vrijdag overleden. Hij was vooral bekend als pionier in de computerindustrie en voor zijn voorspelling dat halfgeleiders aan exponentieel tempo sneller zouden worden.
In het nieuws: Moore overleed thuis in Hawaï, omringd door zijn familie, liet de Gordon and Betty Moore Foundation, een filantropische organisatie in handen van de Moores, weten.
- Moore was eerst en vooral bekend als de medeoprichter van Fairchild Semiconductor, een bedrijf dat de meeste mensen vandaag de dag niet eens kennen. Maar uit Fairchild groeiden doorheen de jaren tientallen chipbedrijven, die uiteindelijk het alom bekende Silicon Valley vormden.
- Ook bij de geboorte van Intel, bij de meeste mensen beter gekend dan Fairchild, speelde Moore een sleutelrol. Hij richtte het bedrijf in 1968 op, samen met Robert Noyce, ook bekend als “de burgemeester van Silicon Valley”. Intussen is Intel een van de grootste spelers op de chipmarkt, met een marktkapitalisatie van 120 miljard dollar op moment van schrijven.
De wet van Moore
Opmerkelijk: Gordon Moore staat overigens ook bekend voor een voorspelling die hij in 1965 maakte, nu bekend als de wet van Moore.
- Moore voorspelde dat het aantal transistoren op een microchip elk jaar zou verdubbelen. Later paste hij zijn voorspelling aan. Het aantal transistoren zou maar om de twee jaar verdubbelen. Het idee dat chiptechnologie aan een exponentieel tempo kon groeien, werd hoe dan ook de drijfveer achter de moderne computerindustrie.
- “Het enige wat ik probeerde was de boodschap over te brengen, dat we door steeds meer dingen op een chip te zetten alle elektronica goedkoper zouden maken”, zei de computerwetenschapper in 2008.
- Moore voorspelde in de jaren 1960 al dat mensen thuis computers zouden hebben, dat auto’s automatisch bestuurd zouden kunnen worden en dat mensen “persoonlijke draagbare communicatieapparatuur” zullen gebruiken. Hij voorspelde met andere woorden de smartphone, zo’n 40 jaar voordat die bestond.