Intel bereidt zich voor op hevige turbulentie: schrappen duizenden jobs moet verdere stagnatie voorkomen

Het Amerikaanse techbedrijf en chipgigant Intel plant het ontslag van duizenden werknemers, meldt persbureau Bloomberg. De reden is de afkoelende vraag naar computers.

Terwijl de chips van Intel de afgelopen jaren als zoete broodjes over de toonbank gingen, is vandaag het omgekeerde waar. De vraag naar elektronica onder consumenten zou de afgelopen tijd zijn gestagneerd als gevolg van Amerikaanse exportbeperkingen, stijgende inflatie en een al maar naderende recessie.

Volgens berichtgeving van Bloomberg zal Intel op 27 oktober “een grote ontslagronde” aankondigen. Tijdens het derde kwartaal van dit jaar werden er wereldwijd immers 15 procent minder pc’s en laptops verkocht tegenover dezelfde periode in 2021. Computerleveranciers Dell, HP en Lenovo, die processors van Intel gebruiken in hun computers, zouden hun verkoop sterk hebben zien dalen, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IDC.

Geen verrassing

Toch verrast de aankondiging de werknemers van Intel niet. Eerder in juli maakte CEO Pat Gelsinger de verwachtingen bekend voor de rest van het jaar, en die zagen er niet rooskleurig uit. Analisten voorspelden een omzetdaling en krimp van winstmarges met 15 procent. Een groot verschil tegenover de winstmarges van 60 procent afgelopen jaar, waarna het bedrijf besloot verdere investeringen te maken.

Dat bericht leidde toen tot grote twijfels bij beleggers: het marktaandeel halveerde dit jaar en Intel is daarmee de slechtst presterende onderneming binnen de Dow Jones-index.

Per juli werken zo’n 113.700 mensen bij de techgigant. Dat getal dreigt nu fors af te nemen. Volgens Bloomberg zou de ontslagronde in sommige afdelingen tot zelfs 20 procent van het personeelsbestand bedragen.

Daarmee brengt het eveneens de Amerikaanse regering in verlegenheid. Intel lobbyde eerder dit jaar immers sterk voor de Chips Act, een voorstel van president Joe Biden om ieder jaar 52 miljard dollar aan subsidies toe te kennen voor de chipindustrie. Intel beloofde toen om de productiecapaciteit in het land verder op te voeren. 

De investeringshonger van Intel, onder de kap van het Witte Huis, vloekt met de krimpende zaken en marges waarmee het bedrijf te maken heeft. Eén ding is zeker: het worden spannende dagen voor Gelsinger in afwachting van de officiële verklaring op 27 oktober.

(as)

Meer