Google werkt aan slimme tatoeage die dienst doet als aanraakscherm

De Amerikaanse zoekmachinereus Google werkt aan een slimme tatoeage. Die vormt zich door middel van ingebedde sensoren om tot een levend ‘touchpad’ of aanraakscherm. Het gaat om een project van Google Research, dat de naam ‘SkinMarks’ meekreeg en gebruik maakt van tijdelijke tatoeages. Het project werd in 2017 opgestart en nadert zijn voltooiing.

Wie bewegingen maakt over die tatoeage of ‘m aanraakt, genereert dan hetzelfde effect als wanneer ie met zijn vinger over een smartphone beweegt. Iets wat voorlopig nog weinig tot de verbeelding spreekt, maar dat wel degelijk een toekomst heeft. Wanneer we straks onze smartphone vervangen door bijvoorbeeld een slimme bril en die dan commando’s willen geven met onze handen.

Het gaat dus niet zozeer over onderzoek dat op korte termijn op de markt kan komen. Maar wel naar fundamentele wijzigingen die in de toekomst van pas kunnen komen. Kunnen we met onze vingers en motorische vaardigheden bijvoorbeeld een interface maken? Een die natuurlijker is dan het getik op onze smartphone of tablet?’

Onderzoekers van de Universiteit van Saarland in Duitsland denken alvast van wel. Zij schrijven in een white paper dat het gebruik van de huid als interface ’toelaat te profiteren van de natuurlijke en gesofisticeerde motoriek die eigen is  aan de mens’. Interactie met de eigen huid en ledematen laat ook toe handelingen te verrichten zonder te kijken.

De tatoeages worden gemaakt door geleidende inkt op tatoeagepapier te zeefdrukken. Sommige van de prototype tatoeages zijn voorzien van cartoontekeningen.

‘De sterk gereduceerde dikte van de tatoeage en de verhoogde rekbaarheid laat de ‘SkinMark’ toe zich aan te passen aan onregelmatige geometrie, zoals buiglijnen en uitpuilende botten’, schrijven de onderzoekers.

Het project wordt medegefinancierd door Google Faculty Research Awards.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20