Google-taks onderweg naar ons land

Een meerderheid in het parlement is voorstander van een omzettaks van 3 procent op grote technologiebedrijven als Google en Amazon. Die verdienen geld in ons land, maar betalen daar amper belastingen op. Dat schrijft De Tijd. De Kamercommissie Financiën bespreekt dinsdag een wetsvoorstel.

Er is binnen Europa al langer sprake van een zogenaamde digitaks op techgrootheden. Nu betalen die amper belastingen hier, terwijl ze wel inkomsten halen. Het Europese voorstel loopt echter vertraging op, waardoor onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk al beslisten om de belasting gewoon in eigen land in te voeren.

En nu zou ook België voorstander zijn. Een links blok van Groen-Ecolo, PS, sp.a, PVDA-PTB vormt samen met de christendemocraten CD&V en cdH en DéFI een meerderheid voor de invoering van zo’n digitaks. Ook Open Vld, N-VA en Vlaams Belang zijn niet tegen, maar ze willen liever het internationale initiatief afwachten.

‘Ideaal moment’

Het voorstel, dat vorig jaar al werd ingediend door cdH-politica Vanessa Matz, zou zich richten op techbedrijven die minsten 750 miljoen euro omzet genereren wereldwijd en 5 miljoen euro in België. Die zouden een belasting van 3 procent moeten betalen op hun jaarlijkse omzet.

Politici en fiscalisten zien dit als een ideaal moment om de belasting in te voeren. Doordat de regering geen volheid van bevoegdheden heeft, kan het parlement zelf meerderheden vormen en initiatieven erdoor drukken. Daarnaast heeft corona de factuur voor de overheid verhoogd en iemand moet die betalen. ‘Fiscale rechtvaardigheid, en de vraag wie de factuur betaalt, staat nu hoog op de agenda’, zegt sp.a-Kamerlid Joris Vandenbroucke in De Tijd.

Trump

Over de details, zoals de hoogte van de omzet en hoe de fiscus zicht krijgt op de inkomsten, wordt nog gediscussieerd. Dinsdag wordt het voorstel besproken in de Kamercommissie Financiën. Doordat er nog veel andere dossiers moeten behandeld worden, is de kans klein dat er ook gestemd wordt.

Als België effectief met zo’n taks komt, mag het zich alvast verwachten aan de toorn van Amerikaans president Trump. Die noemde zo’n taks eerder al oneerlijke concurrentie, omdat hij Amerikaanse bedrijven viseert, en overwoog al extra heffingen op Franse goederen naar aanleiding van de belasting.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.