Google Pixel 4a versus OnePlus Nord: welke moet u kopen?

Stevige competitie in het middensegment: zowel de OnePlus Nord als de Google Pixel 4a mikken op dezelfde klant. Maar welke toont het meeste spierkracht?

Twee ‘alternatieve spelers’, toch in het smartphonelandschap, allebei gedegen en allebei tussen de 300 en de 500 euro. De Google Pixel 4a en de OnePlus Nord hebben beiden voor- en nadelen, toch denken wij dat de Nord u meer zal bekoren dan de Google Pixel 4a.

Beginnen doen we bij het begin: als het op prijskaartje aankomt, is de Google Pixel 4a op dit moment onklopbaar. In België is hij officieel niet te krijgen, maar via een omwegje heeft u hem voor omzeggens 340 euro in handen. De OnePlus Nord, vanaf 4 augustus te krijgen, kost u minstens 399 euro. Daar krijgt u ook wel wat meer telefoon voor in de plaats – al wil dat niet zeggen dat u hem meteen moet kopen.

Het scherm, het design

Het opvallendste verschil tussen de Google Pixel 4a en de OnePlus Nord is dat de laatste een stuk groter is. U krijgt er 6,44 inch voor in de plaats, ten opzichte van de 5,81 inch in de Pixel. Wie een compactere smartphone zoekt, vindt dus meer zijn gading bij de Pixel. Anderzijds is de OnePlus Nord een van de weinigen in het middensegment met zo een klepper.

Het design van de Nord zit ook lekker strak en komt in twee kleuren: blauw en grijs, hij komt ook in aluminium frame. De Google Pixel moet het met zwart doen en ziet er dus iets minder design uit. De Pixel 4a is wel een verbetering ten opzichte van de 4 en geeft een kleinere cameravlek dan de Nord, omdat ie simpelweg een frontcamera minder heeft. Later meer daarover.

Prestaties

Het scherm van de Pixel 4a is een OLED, dat van de OnePlus Nord een AMOLED dat HD+ aankan. Om vlot te scrollen of te gamen, is het misschien belangrijk om te weten dat de Pixel het met 60 hertz ververssnelheid doet en de OnePlus Nord met 90 hertz. Dat is bijna niet te merken bij gewoon surfen, maar wel een beetje bij het gamen.

Belangrijker daarbij is wellicht de processor. Bij de Pixel 4a krijgt u een Snapdragon 730, wat een upgrade is ten opzichte van de Pixel 4. Maar OnePlus Nord komt met een Snapdragon 765, die overigens ook in zijn premiummodel zit. Wat ons betreft doet u met de Snapdragon 765 sowieso marginaal langer in termen van hoe lang u nieuwe generatie apps zal kunnen draaien.

Koppel daar een werkgeheugen van 6 gigabyte (Pixel 4a) en 8/12 gigabyte werkgeheugen (OnePlus Nord) aan en u krijgt sowieso twee degelijke smartphones. Echt lang en zwaar gamen moet u met geen van de twee doen, maar vlot lopen doet ie wel.

Batterijduur

Batterijduur dan, ook daar wint de OnePlus Nord. Daar brengt u rustig een dagje mee door. De Google Pixel houdt het 6 à 7 uur vol, de Nord even langer. Beide telefoons vragen om elke nacht herladen te worden, geen van de twee kan dat wireless. De OnePlus Nord laat u wel even snelladen: 70 procent erbij op 30 procent van de tijd en dat is zonder meer een voordeel.

Daar moet wel bij gezegd dat de batterijduur van de Pixel 4a hoger ligt dan die van de originele Pixel. De upgrade in processor heeft daar op zijn eentje voor gezorgd.

Android

Beide telefoons zijn erg licht en draaien Android 10, maar als het op updates aankomt, is Google Pixel hier de winnaar. Als kleine broertje van Android-eigenaar Alphabet krijgt de Pixel het eerst updates. U krijgt er trouwens ook een aantal leuke apps bij, zoals een verbeterde Google Assistant.

Allebei de smartphones beloven twee jaar updates, maar het valt te verwachten dat dat bij de Pixel vlotter zal verlopen dan bij de OnePlus.

Camera

De camera dan. U zou een eenvoudige winnaar verwachten: de OnePlus heeft er, geen grap, zes. De hoofdcamera komt rechtstreeks van het premiummodel. Eitje dus, zou u denken. Maar de Google Pixel houdt zich verdacht goed recht naast de OnePlus Nord.

Wat de Nord met ingewikkelde cameras doet, compenseert de Google Pixel 4a namelijk met uitstekende software. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar voor ’s nachts is er bijvoorbeeld prima software voorzien. Ook de Nord kan dat, maar misschien is een eenvoudige, niet veel slechtere camera wel recht in uw straatje.

Ook dit nog …

  • De OnePlus Nord heeft 5G. Dat is op dit moment nog niet zo belangrijk, maar verzekert de duurzaamheid van uw smartphone. De Google Pixel 4a geeft u dat binnenkort ook, voor een meerprijsje. Nog even wachten met kopen als u dat belangrijk vindt, dus.
  • De Pixel 4a heeft nog een kabelverbinding voor hoofdtelefoons. Ideaal als u, zoals ondergetekende redacteur, het best moeilijk vindt om draadloze oortjes niet 20 minuten na aankoop te verliezen.
  • Door de grote camera-inkeping is het aantal notificaties op het scherm van de OnePlus Nord beperkt.
  • De Pixel 4a is ietwat moeilijker in België te verkrijgen dan de OnePlus Nord, maar laat dat de pret niet drukken. Let wel op: bij problemen kan u via de grijze markt niet altijd op goede klantenservice rekenen.
  • De OnePlus Nord, daarentegen, kan u intussen bij de meeste Belgische winkels kopen en komt ook in telecomabonnementen.

Ons eindoordeel

De OnePlus Nord krijgt, op het blote oog, de voorkeur, zeker omdat de processor een iets langer leven voorspelt dan de Pixel 4a. Neem er de extra camera’s en de snelladerfunctie bij en dat beslecht wat ons betreft de strijd. Toch is de Google Pixel 4a helemaal geen slechte smartphone in het middensegment. De vraag stelt zich vooral wat de Pixel 5, die ook aangekondigd is, zal brengen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.