Google Pixel 4a gereleased: de goedkope van Google doet het niet slecht

Alphabet heeft gisteren de nieuwste versie van de Google Pixel gepresenteerd. Het is een scherp geprijsde, snelle smartphone geworden.

Het is een trend in smartphoneland: ook de premiummerken brengen een goedkopere, net iets minder goede versie van hun vlaggenschip uit. Resultaat bij Google: de Pixel 4a, de goedkope versie van de Pixel 4, of de voorloper van de Pixel 5, zo u wil. Die laatste moet al binnen enkele maanden in de winkelrekken liggen, beloofde Alphabet gisteren.

Nu is de smartphone van Google bij ons officieel niet te koop: daarvoor moet u naar het buitenland. Toch heeft de smartphone ook bij ons een groep aanhangers, en dat is volledig terecht. In Duitsland kan u een Pixel 4a kopen voor 340 euro en daar heeft u een heel degelijke telefoon voor in handen. Dan moet u hem wel importeren via een doorzendsite.

De Pixel 4a komt met een scherm van 5,81 inch, dat is ruim voldoende. Qua design scoort hij ook wat beter dan zijn voorganger, ook al omdat er maar één camera vooraan de scherminkeping vergroot.

Hardere werker dan Pixel 4

Met 6 gigabyte werkgeheugen en 128 gigabyte opslagruimte scheert Google langs de ondergrens, maar bij Alphabet rekenen ze erop dat u uw foto’s in de cloud stockeert. Daarnaast heeft de Pixel 4a een voordeel ten opzichte van zijn voorganger: een Snapdragon 730 processor.

Dat heeft twee voordelen. Allereerst gaat de boel net iets sneller dan bij de Pixel 4. Maar hij zorgt er ook meteen voor dat de, ook iets geüpgradede, batterij nog wat langer meegaat. Dat is nodig: met een schermtijd van 6-7 uur doet de Pixel 4 het niet slecht, maar het is ook niet bepaald een hoogvlieger.

Opvallend

Wat valt er nog te melden? Geen keur aan camera’s op de Pixel 4a, maar eenvoudigweg eentje aan de voor- en achterkant. Dat lijkt een nadeel voor de foto-aficionado, maar de software van Google maakt veel goed. Wie op zoek is naar camera-opulentie moet sowieso een prijscategorie hoger kijken.

Verder heeft de Pixel 4a nog geen 5G, al komt er eind dit jaar nog een versie die die horde wel neemt, aan een meerprijs weliswaar. Voor wie gehecht is aan zijn hoofdtelefoon is er ook goed nieuws: er is een aansluiting voor een gewone hoofdtelefoon.

Al bij al levert Google met de Pixel 4a een degelijke smartphone in het middensegment af. Met de stevige backing van het eigen Android, gegarandeerd voor de komende twee jaar, is het er eentje die u wel degelijk in overweging kan nemen. Officieel is hij niet te krijgen in België, maar via enkele Nederlandse sites, de grijze verkoop zeg maar, kan dat binnenkort wellicht wel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20