Google-personeel wil niets meer verkopen aan politie

Onder het personeel van de Amerikaanse techgigant Google gaat een petitie rond die het bedrijf wil opleggen geen diensten meer te leveren aan de politie. ‘Het is niet meer genoeg om Black Lives Matter te zeggen, we moeten laten zien dat zwarte levens ons echt kunnen schelen.’

De petitie gaat sinds vorige week rond en werd ondertussen al door meer dan 1.100 werknemers ondertekend. Het document beschuldigt CEO Sundar Pichai ervan winst te maken op racisme.

De ondertekenaars, die zichzelf ‘Googlers Against Racism’ noemen, vragen dat Google stopt met diensten als Google Cloud, Gmail en Drive te verkopen aan racistische organisaties. Ze doelen daarmee vooral op de politie. Daarnaast zijn ze er niet over te spreken dat software van Google gebruikt wordt door de politie om ‘immigranten op te sporen met drones’ en claimen dat het bedrijf geld doneert aan racistische politici en ‘blanke nationalisten’.

‘Ontevreden over reactie op racisme’

In 2018 besloot Google al om een contract voor satellietsoftware met het Amerikaanse leger niet te vernieuwen na protest van het personeel. Dat proberen de werknemers dus opnieuw te bereiken. ‘We zijn als samenleving voorbij het punt waar we gewoon Black Lives Matter zeggen, we moeten nu in onze acties bewijzen dat zwarte levens ons kunnen schelen’, staat in de petitie. ‘De afgelopen weken is er een nieuw moment ontstaan in de strijd tegen racisme en wij zijn erg ontevreden over de reactie daarop van ons bedrijf.’

In een e-mail aan de zakenwebsite CNBC laat Google weten dat alle 500 suggesties van het personeel voor af te schaffen producten worden onderzocht, maar dat diensten als Gmail, Cloud en Gsuite ‘beschikbaar blijven voor overheden en lokale autoriteiten, waaronder de politie’.

Vorige week kondigde CEO Pichai nog aan dat hij in de strijd tegen racisme 175 miljoen dollar (155 miljard euro) doneert aan bedrijven met zwarte oprichters.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20