Google kiest voor Taiwan als uitvalsbasis buiten de VS

De techgigant Google zal op het eiland binnenkort het grootste deel van haar hardware maken. Taiwan werd de voorbije jaren steeds belangrijker voor de hardwareproductie van Google.

Google maakte vandaag bekend dat het zijn onderzoekscentra en ontwikkelingsteam in Taiwan stevig zal uitbreiden. Zo wordt de vestiging in Taipei meteen ook het grootste kantoor van Google buiten de Verenigde Staten. De Aziatische democratie krijgt de laatste jaren steeds vaker een belangrijk postje in de globale toevoerketen van technologie.

100 extra werknemers

Volgens Elmer Peng, de vicepresident van Google Taiwan, is de uitbreiding een logische stap. Hij vertelde aan Japanese media dat de meeste hardwareproducten van Google voorheen al op het eiland werden geproduceerd. Zo worden de smartphones van Pixel en smart speakers van Nest al in elkaar gestoken in fabrieken van Nieuw Taipei en Taoyuan.

Google bouwde in september al een datacentrum in Taiwan. Een andere stad die van strategisch belang is in de regio voor Google is Singapore. Het Amerikaanse bedrijf is momenteel op zoek naar 100 nieuwe werknemers in Taipei.

‘Made in Taiwan’ is terug van weggeweest

Taiwan werd in de jaren ‘80 bekend voor de massaproductie van textiel, plastic speelgoed en fietsen. Later werd het ‘Made in Taiwan’ label synoniem voor laptops en computer chips. Ooit werden vier op vijf notebook computers gemaakt in Taiwan.

China heeft die rol van Taiwan inmiddels overgenomen, maar de innovatieve geest van de Taiwanese tech-startups blijft elders doorwerken. Het land blijft de grootste ontwikkelaar van halfgeleiders, een essentieel onderdeel in verschillende elektronicatoepassingen. Taiwanese halfgeleiders worden bijvoorbeeld gebruikt voor de iPhone van Apple.

Nu lijkt het wel alsof er nieuw leven wordt geblazen in de Taiwanese techindustrie. Naast Google kondigde ook Microsoft aan dat het zal investeren in het eiland en er een datacenter zal optrekken. Taiwan lijkt het nieuwe bolwerk van de Amerikaanse weerstand tegen Chinese technologie te worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.