Google gelooft in het eeuwige leven

Het zal snel mogelijk zijn om aan de mens een levensduur van minstens vijfhonderd jaar te bieden. Dat zegt Bill Maris, hoofd van het investeringsfonds Google Ventures. Volgens Maris zullen technologie en wetenschap op relatief korte termijn in staat zijn om een antwoord te brengen op een aantal ziektes en andere problemen die de levensduur van de mens beperken.

Bill Maris zet zich daarmee op één lijn met Sergey Brin, mede-oprichter van Google, die eerder al heeft aangegeven dat het mogelijk zal zijn om de dood te genezen. Ook Larry Ellison, oprichter van Oracle, wierp eerder al op dat het onvermijdelijke karakter van de dood niet langer kan worden aanvaard.

Verouderingsproces

Google Ventures heeft dit jaar de beschikking over een budget van 425 miljoen euro. Een belangrijk gedeelte van die middelen wil Bill Maris investeren in bedrijven die werken aan technologieën en producten die het verouderingsproces kunnen vertragen, fatale ziektes kunnen bestrijden en het leven kunnen verlengen.

Google heeft onder meer al honderden miljoen dollar geïnvesteerd in het onderzoekscentrum Calico, dat zich toespitst op de ontwikkeling van technologieën om de veroudering tegen te gaan. Bovendien werkt het bedrijf zelf aan toepassingen die het mogelijk zouden moeten maken om kanker en een aantal andere ernstige ziektes efficiënter op te sporen.

Eeuwige leven

De mensheid jaagt al eeuwen het droombeeld van het eeuwige leven na, maar volgens Maris zijn wetenschap en technologie inmiddels zover gevorderd dat dit streven niet langer een utopie lijkt. Volgens gerontoloog Aubrey de Grey is inmiddels wellicht al de eerste persoon geboren die meer dan duizend jaar zal leven.

Het zal volgens de Grey door genetische manipulatie immers mogelijk zijn om het verouderingsproces te stoppen. Volgens de gerontoloog kan het lichaam van de verouderende mens vergeleken worden met een oldtimer. “Indien een oude wagen goed wordt onderhouden, kan hij quasi eeuwig aan de gang blijven,” aldus de Grey. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20