Google gaat in beroep tegen Franse boete van 500 miljoen euro

Technologiebedrijf Google gaat in beroep tegen een boete van 500 miljoen euro die het in Frankrijk kreeg. De onderneming werd in juni beboet omdat het de auteursrechten van mediabedrijven zou hebben geschonden. Volgens de Franse mededingingsautoriteit had Google niet voldaan aan een bevel om een deal te sluiten met Franse mediabedrijven over het plaatsen van hun nieuwsberichten op het eigen platform.

Die opdracht kreeg Google vorig jaar van de Franse toezichthouder. Google plaatste nieuwsberichten van mediabedrijven door op zijn eigen nieuwsdienst Google News zonder dat mediabedrijven daar geld voor kregen. Daarmee werden hun rechten geschonden.

De Autorité de la concurrence liet bij het uitdelen van de boete weten dat de hoogte daarvan samenhing met de ernst van de overtredingen en het gedrag van Google. “Dat heeft gezorgd voor verdere uitstel bij het handhaven van de wetgeving”, aldus voorzitter Isabelle de Silva destijds.

Google liet in juli al weten zeer teleurgesteld te zijn over de boete. Het Amerikaanse techconcern meende juist te goeder trouw te hebben gehandeld toen het met Franse media onderhandelde over vergoedingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20