Google doekt zoveelste VR-project op en illustreert daarmee hoe die technologie in een dip zit

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) zijn gerelateerde technologieën met een gezamenlijk probleem. De verhoopte ‘boom’ blijft uit. In die mate zelfs dat een titaan als Google zijn activiteiten in dat domein fors terugschroeft. Het laatste slachtoffer is Poly, een online bibliotheek van 3D-modellen die in AR/VR-toepassingen gebruikt worden.

Gebruikers van Poly ontvingen donderdag een e-mail van Google met het nieuws dat ze vanaf 30 april 2021 geen nieuwe bestanden meer kunnen uploaden. Op 30 juni 2021 wordt de stekker definitief uitgetrokken. Dezelfde mededeling staat ook op de homepage van Poly. Gebruikers worden aangemaand om hun bestanden te downloaden.

Een verklaring voor de beslissing geeft Google niet in de mail, die je hier in zijn beknopte integraliteit kan lezen. Het bedrijf houdt het bij een warm dankwoord voor de gebruikers die gebruik maakten van de dienst, die pas in november 2017 het levenslicht zag.

Daydream

An sich is Poly geen grote kernactiviteit van Google. Het is een van die vele nevenprojectjes van de searchgigant die enkel bij een gespecialiseerd publiek bekendheid genoot. Maar het illustreert nog maar eens dat Google zich aan het terugtrekken is uit al wat met AR en VR te maken heeft. Eerder dit jaar werd een streep getrokken door het volledige mobiele VR-platform Daydream.

De reden is simpel: AR en VR zitten in het slop. De technologie oogt flitsend. Wie al eens een VR-headset op z’n hoofd heeft gezet, weet dat het een bijzondere ervaring is. Maar de voorspelde toepassingen voor het bedrijfsleven komen vooralsnog niet tot volle wasdom. Op de befaamde Gartner Hype Cycle, die de toekomstige evolutie van nieuwe technologieën probeert te voorspellen, is er geen spoor meer van AR of VR. Reden: onderzoeksbureau Gartner beschouwt de technologieën intussen als volwassen, en niet meer opkomend. Niet meteen hoopgevend dat zich dat (nog) niet heeft vertaald in een uit de kluiten gewassen bedrijfseconomische sector.

De gebruikers van Poly moeten intussen niet wanhopen. De topman van het concurrerende Sketchfab trok meteen Twitter op om hen met open armen te ontvangen:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20