Google krijgt boete van Russische rechtbank die groter is dan de hoeveelheid geld op heel de wereld


Key takeaways

  • Google heeft van een Russische rechtbank een boete gekregen van 2.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 roebel (19 quintiljard euro).
  • De boete doet het wereldwijde BBP verbleken. De reden daarvoor is het feit dat de boete constant stijgt. Dal meldt TASS.
  • De boete komt voort uit de beperking door Google van inhoud van 17 Russische mediakanalen op YouTube.

Een Russische rechtbank heeft Google een duizelingwekkende boete opgelegd van 20 sextiljoen roebel – een getal met 36 nullen na de eerste twee. Dit astronomische bedrag komt overeen met ongeveer 20 quintiljard dollar (19 quintiljard euro).

Ondanks haar status als een van ’s werelds rijkste bedrijven, die zelfs Googles geschatte waarde van 2 biljoen dollar overtreft, valt de boete in het niet bij het wereldwijde BBP, dat volgens het Internationaal Monetair Fonds rond de 110 biljoen dollar ligt. De immense omvang van de boete wordt toegeschreven aan een voortdurend escalatiepatroon dat door het staatspersbureau Tass onder de aandacht werd gebracht.

De achtergrond en escalatie

Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin, erkende de enorme omvang van de boete en zei dat hij het getal niet eens kon noemen, maar drong er toch bij de leiding van Google op aan om hier aandacht aan te besteden. Google heeft de situatie niet publiekelijk besproken of gereageerd op vragen van de BBC.

Russische media RBC meldt dat de boete voortkomt uit Googles beperking van inhoud van 17 Russische mediakanalen op YouTube. Deze beperkingen begonnen in 2020, maar werden intensiever na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne in 2022. Deze escalatie viel samen met het feit dat de meeste westerse bedrijven zich terugtrokken uit Rusland en geconfronteerd werden met strenge sancties.

Russische vergelding en voortdurende spanning

Vergeldingsmaatregelen van Moskou volgden op het verbieden van Russische mediakanalen in Europa. In 2022 werd de lokale dochteronderneming van Google failliet verklaard en het bedrijf stopte met het aanbieden van commerciële diensten in Rusland, waaronder reclame. De producten van het bedrijf blijven echter toegankelijk in het land.

Deze ontwikkeling is een nieuwe escalatie in de voortdurende spanning tussen Rusland en de Amerikaanse techgigant. In mei 2021 beschuldigde Roskomnadzor, de Russische toezichthouder voor de media Google ervan de toegang tot YouTube te beperken voor Russische mediakanalen zoals RT en Sputnik, op verdenking van steun aan “illegale protestactiviteiten”. Vervolgens kreeg Google in juli 2022 een boete van 21,1 miljard roebel (ongeveer £ 301 miljoen) voor het niet beperken van de toegang tot wat Rusland beschouwde als “verboden” materiaal met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en andere inhoud.

De persvrijheid in Rusland is ernstig beperkt. Onafhankelijke nieuwsuitzendingen en de vrijheid van meningsuiting zijn aanzienlijk ingeperkt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.