YouTube introduceert ‘Notes’ in aanloop naar Amerikaanse presidentsverkiezingen

YouTube test momenteel het gebruik van Notes onder video’s. Het gaat om de mogelijkheid voor gebruikers om meer context en informatie bij video’s te geven. Deze Notes moeten fake news in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen zoveel mogelijk proberen tegenhouden. Ook X, het vroegere Twitter, maakt van zo’n systeem gebruik.

In het nieuws: YouTube experimenteert op dit moment op beperkte schaal met een feature die de naam Notes kreeg. Dat meldt TechCrunch. De functie is vergelijkbaar met de gekende Community Notes van X. Daar kunnen gebruikers al langer opmerkingen bij posts laten toevoegen.

  • In de eerste fase zullen Notes enkel in de Verenigde Staten beschikbaar zijn op mobiele apparaten die in het Engels staan ingesteld.
  • Aanvankelijk zullen enkel een beperkt aantal gebruikers Notes kunnen toevoegen. Het gaat om ervaren gebruikers met een goede reputatie.
  • YouTube erkent dat er tijdens die testfase waarschijnlijk foute Notes zullen verschijnen. Het moedigt alle gebruikers dan ook aan om feedback door te geven.

Notes

Waarover dienen Notes? Volgens Alphabet/Google, het moederbedrijf van YouTube, hebben deze Notes verschillende functie.

  • Notes kunnen gebruikt worden om bij een lied aan te geven dat het om satire gaat.
  • Ook kan het gebruikt worden om erop te wijzen dat beeldmateriaal ouder is dan een video laat uitschijnen. Zo worden oude beelden soms onterecht op YouTube als een actuele gebeurtenis voorgesteld.

Hoe werken Notes? Tijdens het huidige proefproject worden Notes verzorgd en beoordeeld door een beperkte groep die daar speciaal voor geselecteerd is, later wordt het iets voor de volledige community.

  • Gebruikers zullen dan Notes kunnen doorgeven onder video’s.
  • Andere gebruikers kunnen dan aangeven of die ‘nuttig’, ‘enigszins nuttig’ of ‘niet nuttig’ zijn. Daarbij moeten ze ook aangeven waarom ze dat vinden.
  • Vervolgens beoordeelt een algoritme al deze Notes en de opmerkingen erop om te beslissen welke ook effectief onder video’s gepubliceerd worden. Als veel mensen een bepaalde opmerking als ‘nuttig’ beoordelen, zal die dus te zien zijn voor iedereen.

Amerikaanse presidentsverkiezingen

Het is geen toeval dat YouTube juist in 2024 Notes invoert. Onderzoek na de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2020 heeft aangetoond dat desinformatie een groot probleem had. Valse nieuwsberichten en foute informatie zouden toen veel stemmers hebben beïnvloed. Met de opkomst van AI wordt verwacht dat dat in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november van dit jaar nog een veel groter probleem zal zijn.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.