Golf van optimisme bij beleggers: Europese beurzen maken reuzensprong

De Brusselse beurs is woensdagochtend fors gestegen. Richting het einde van de voormiddag won de Bel20 4,6 procent op 3.841,91 punten, en werd daarbij geholpen door de sterke koerswinsten van Umicore, maar ook van KBC en AB InBev.

“De Europese beurzen staan flink in het groen”, zo constateerde analist Naeem Aslam van AvaTrade, “maar de koersen zullen volatiel blijven.” In de Bel20-index staan Umicore en KBC bovenaan, met stijgingen van 7,3 en 8,3 procent. Er waren geen dalers in de Bel20 te vinden. Telenet stond onderaan, maar met een koerswinst van 0,8 procent.

Volatiliteit

Volgens Aslam moeten beleggers zich opmaken voor een periode met veel volatiliteit, nu de Verenigde Staten en bondgenoten een nieuwe ronde sancties tegen Rusland bekendmaakten. “Stagflatie is weer onderwerp van gesprek”, aldus Aslam.

De VS kondigden dinsdagavond een verbod op de import van Russische olie af. President Joe Biden gaf dinsdag ook aan dat Amerika met bondgenoten in Europa werkt aan een lange termijn strategie om niet langer afhankelijk te zijn van Russische energie. Veel bondgenoten in Europa zijn nog niet in de positie om Russische olie volledig te verbannen, aldus Biden.

“Het fascinerende thema is hoe snel de wereld zich van Rusland vervreemdt”, merkte econoom Jim Reid van Deutsche Bank op.

“Tien dagen geleden, toen het Westen de enorme sancties oplegde, leek het alsof ze het uiterste hadden bereikt van wat de mensen verwachtten. Maar nu lijkt het erop dat de Europese publieke opinie afstevent op het volledig afsnijden van de Russische energietoevoer”, ging de econoom verder. Dit is echter geen gemakkelijke opgave, waarschuwde Reid.

De euro/dollar noteerde op 1,0982, terwijl olie iets goedkoper werd.

Meer