Golf aan faillissementen blijft uit, met dank aan staatsinfuus

Is het stilte voor de storm? Van de faillissementengolf die velen vreesden, is vooralsnog niets te merken. Meer nog: de ‘kunstmatige’ economie zorgt momenteel voor een daling van het aantal faillissementen in België. Dat meldt handelsinformatiekantoor Graydon maandag.

In oktober gingen 645 bedrijven over de kop in België, een daling met 38,3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 6.777 Belgische bedrijven failliet gegaan, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar. Ten gevolge van de faillissementen zijn dit jaar volgens Graydon al potentieel 16.435 banen verloren gegaan, een afname van 8,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het faillissement met grootste potentiële banenverlies in oktober was winkelketen Wibra, dat 406 jobs aan zich verbond.

Storm op komst

Voor de zomer voorspelden verscheidene experts een golf aan faillissementen in het najaar. Daar is in de cijfers nog niets van te merken. Maar Graydon waarschuwt voor een faillissementenstorm deze winter, met mogelijk 50.000 bedrijven die over de kop gaan ten gevolge van de coronacrisis. Het studiekantoor benadrukt dat de faillissementscijfers op dit moment nog niets zeggen over de reële economie.

‘Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege’, zegt Eric Van den Broele van Graydon. ‘We verwachten dan ook een faillissementenstorm deze winter. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20