Volgens Michele Della Vigna, hoofdanalist grondstoffen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, is duurzaam beleggen mee verantwoordelijk voor de energiecrisis waar Europa momenteel het hoofd moet aan bieden.
Duurzaam beleggen is aan een stevige opmars bezig. Dankzij zogenaamde ESG-beleggingen kan je op een verantwoorde manier je kapitaal investeren. ESG staat voor milieu (Environment), maatschappij (Social) en deugdelijk bestuur (Governance).
Beleggers hebben meer aandacht voor duurzaamheid
Dat dergelijke beleggingen de jongste jaren een hoge vlucht hebben genomen, is ook de vermogensbeheerder Schroders niet ontgaan. “We zien bijvoorbeeld dat ze bij de selectie van hun fondsen eerst nagaan of ze wel duurzaam genoeg zijn. Pas daarna nemen ze de potentiële rendementen onder de loep. Vroeger was dat omgekeerd”, zei Wim Nagler, sales director Belgium & Luxembourg bij Schroders, onlangs in een interview met onze site.
“Fondsen die een specifieke focus hebben op algemene duurzaamheidsthema’s, zoals bijvoorbeeld CO2-uitstoot, zijn populairder dan fondsen die zich hoofdzakelijk richten op opbrengsten genereren. Rendement blijft uiteraard een belangrijke factor, maar is naar de achtergrond geschoven”, vervolgt hij.
Della Vigna stelt zich weliswaar vragen bij de impact van duurzaam beleggen. “De bedoelingen zijn goed, maar het resultaat is het omgekeerde van wat men wilde bereiken”, merkt ze op in een analyse waarover Bloomberg bericht. “Door ESG zijn beleggers weggevlucht van gas en andere fossiele brandstoffen. Het zette ook druk op de grote spelers in de sector om veel minder in hun traditionele activiteiten te investeren. Dat speelt een belangrijke rol in het gastekort en de torenhoge gasprijzen in het Westen vandaag.”
De Europese gasprijs bedraagt momenteel zo’n 165 euro per megawattuur. Dat is ruim de helft van het hoogtepunt eind augustus, maar nog altijd een veelvoud van de gasprijs een jaar geleden.
Steenkoolcentrales opnieuw opstarten
Volgens Della Vigna wordt het Westen daardoor nu gedwongen om de steenkoolcentrales opnieuw op te starten. Bloomberg berekende dat de steenkoolindustrie dit jaar al 36 procent meer financiering heeft gekregen dan in 2021. En dat is niet zonder gevolgen voor het klimaat, want steenkool stoot meer dan dubbel zoveel CO2 uit dan gas.
“Ik denk dat in een volgende fase ook diesel gebruikt zal worden om energie op te wekken, eveneens zeer schadelijk voor het milieu”, voegt de analist van Goldman Sachs er nog aan toe.