Goedkope manuele bankverrichtingen dankzij de universele bankdienst: welke bank hanteert de laagste tarieven?

Sinds de start van dit jaar kan je bij heel wat Belgische banken een beroep doen op de universele bankdienst. Die dienstverlening moet voorkomen dat niet-digitale klanten riante bedragen moeten betalen om manuele verrichtingen te doen, zoals een papieren overschrijving. De universele bankdienst mag maximaal 60 euro per jaar kosten. Toch zien we dat er enkele prijsverschillen zijn tussen de banken die die dienst aanbieden.

De universele bankdienst is sinds de start van dit jaar beschikbaar en wordt momenteel aangeboden door elf banken. Zo kan je onder meer via de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, Belfius, KBC en ING) een beroep doen op die dienstverleningen. Voors bieden Argenta, Crelan, AXA Bank, Beobank, Bpost Bank, VDK en CPH die dienst aan.

Maximaal 60 euro per jaar

Wat is de universele bankdienst juist? Dat is een dienst die tot stand is gekomen dankzij een overeenkomst tussen Febelfin en de federale regering. Die hebben de regels voor die dienst vorige zomer vastgelegd in een charter. Bedoeling is om te vermijden dat niet-digitale klanten immens veel geld moeten betalen om manuele verrichtingen te doen. Heel wat banken hebben het prijskaartje van die verrichtingen de afgelopen jaren stevig verhoogd. Zo kan je bij heel wat banken niet langer een papieren overschrijving doen zonder een meerkost, of zijn het aantal gratis papieren overschrijvingen zeer beperkt (afhankelijk van het zichtrekeningpakket).

De charter verplicht de deelnemende banken enkele minimale diensten aan te bieden via de universele bankdienst: een debetkaart en per jaar minstens 60 manuele verrichtingen aan het loket en minstens 24 geldopnemingen aan een automaat van de bank. Dat alles mag maximaal 60 euro per jaar kosten. Jaarlijks mag er maximaal 6 euro bijkomen. De charter loopt tot 30 juni 2024.

Verschillen tussen de banken

De manier waarop de universele bankdienst wordt aangeboden is afhankelijk van bank tot bank. Sommige banken hebben hun aanbod niet moeten aanpassen omdat ze al tegemoet kwamen aan de eisen van de charter. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Argenta. Die bank biedt een zogenaamde Silver-pakket aan voor 3,35 euro per maand, oftewel 40,2 euro per jaar. In dat pakket zitten onder meer gratis loketverrichtingen en geldopnames aan eender welk bankautomaat in België.

ING heeft dan weer beslist om het bestaande Groene-Rekeningpakket aan te passen om tegemoet te komen aan de voorwaarden van de charter. Zo kan je nu 60 manuele verrichtingen per jaar doen. Voorheen waren dat er twaalf. Dit zichtrekeningpakket kost 4,5 euro per maand, oftewel 54 euro.

Andere banken hebben dan weer beslist om hun aanbod uit te breiden met een extra zichtrekeningpakket. De grootbank KBC is daar één van. Voor 3,25 euro per maand, oftewel 39 euro per jaar, krijg je toegang tot de universele bankdienst.

Zoals je merkt zijn er heel wat verschillen tussen de banken. Volgens een vergelijking van Spaargids.be biedt VDK Bank de goedkoopste universele bankdienst aan. Die kost bij die bank 36 euro per jaar. AXA Bank, BNP Paribas Fortis, Belfius en CPH hanteren dan weer de hoogste tarieven. Bij die banken betaal je het maximumtarief van 60 euro per jaar. De vergelijkingssite merkt ook op dat je bij sommige spelers extra kosten moet betalen voor het verzenden van rekeninguittreksel. Bij AXA Bank betaal je bijvoorbeeld 5 euro per jaar plus portkosten.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.