Goedele Liekens (Open Vld) is het volgende slachtoffer van een hack, door een verdachte mail van Steven Creyelman (Vlaams Belang)

De saga rond gehackte parlementsleden duurt voort. Een nieuw slachtoffer meldt zich: Goedele Liekens (Open Vld). Zij zegt gehackt te zijn nadat ze op een link klikte in een mail die verstuurd was in naam van Steven Creyelman (Vlaams Belang).

In het nieuws: Goedele Liekens klikte op een link in een e-mail en zag haar computer overgenomen worden.

  • “Maandenlang bespioneerd. Malware geïnstalleerd via fake mail, zogezegd van collega Steven Creyelman. ALLE teksten, berichten, bestanden van ALLE apparaten onbewust gedeeld met … ??? Alles geïnfecteerd en zelf geen administrator meer”, dat liet Goedele Liekens weten in een post op X.
  • De mail, die in naam van Steven Creyelman verstuurd werd, bevatte een link. Verschillende parlementsleden ontvingen die mail in januari en meldden dit ook. De meesten vonden de inhoud verdacht en klikten niet op de link. Liekens deed dat wel, en werd slachtoffer van een hack.
  • Resultaat: de politica kon bepaalde bestanden niet meer bewerken of lezen. “Ik was plots geen beheerder meer van mijn eigen Dropbox”, verduidelijkt Liekens in De Ochtend. “Steven Creyelman heeft de mail niet zelf verstuurd: ik heb dat aan hem gevraagd. Op die manier zijn ze in die Dropbox binnen geraakt en hebben ze maanden meegelezen.”
    • De connectie met Creyelman doet misschien wel een wenkbrauw fronsen. Zijn broer Frank Creyelman wordt beschuldigd van spionage voor China, en werd uit Vlaams Belang gezet. Een connectie tussen China en Steven Creyelman kwam evenwel niet aan het licht. Vlaams Belang ontkent dan ook met klem dat Steven Creyelman iets met de zaken van zijn broer te maken heeft gehad. Het lijkt dus ook toeval te zijn dat de mail afkomstig was vanaf de computer van Creyelman, die allicht zelf ook gehackt is.

Opnieuw een Chinese hack?

Ingezoomd: Deze hack is niet de eerste, maar de volgende in een steeds langer wordende rij.

  • Andere parlementsleden, zoals Els Van Hoof (cd&v) en Samuel Cogolati (Ecolo), maar ook Europees kopstuk Guy Verhofstadt (Open Vld), werden de afgelopen maanden slachtoffer van een hack. Een FBI-rapport wees toen naar China, een stelling die Liekens ondersteunt. “Ik heb met collega Marianne Verhaert samen een resolutie geschreven om een onderzoek te vragen naar de behandeling van de Oeigoeren in China. 9 kansen op de 10 heeft het daarmee te maken.”
  • Verder doet ze in De Ochtend haar beklag dat de Kamer “nog in de vorige eeuw leeft”. Liekens loopt niet erg hoog op met de ICT-dienst: “Hun reactie was: ‘Ah oei, erg. We koppelen je mailadres af en we zorgen dat je niet meer op de wifi kunt. En klaar, trekt voor de rest uwen hoebel.