Goede redenen om te investeren in dividendaandelen

Denk je erover om te beginnen met investeren? Maar vind je de opbrengst van obligaties te laag en de risico’s van aandelen te hoog? Dan zijn wellicht dividendaandelen hetgeen je zoekt! In dit artikel vertellen we jou alles over dividendaandelen en de redenen om daarin te investeren.

Wat zijn dividendaandelen?

Eigenlijk vertelt de naam dit zelf al: het zijn aandelen die dividenden uitkeren. Dat gebeurt vaak in de vorm van een cash uitbetaling op je effectenrekening. In sommige gevallen gebeurt de uitbetaling ook in de vorm van nieuwe aandelen. Wanneer je als belegger zelf de keuze krijgt tussen aandelen of uitbetalen, noemt men dat een keuzedividend. In België wordt meestal uitbetaald in cash, bijna altijd één keer per jaar en meestal in het voorjaar.

Waarom kiezen voor dividendaandelen?

Gaat het goed op de aandelenmarkt, dan kiezen veel mensen ervoor om te investeren in aandelen. Maar bij onzekere tijden, ligt de keuze veel vaker bij dividendaandelen. Dat is omdat die veel meer zekerheid bieden. Ze geven haast een gegarandeerd rendement. Zelfs als beurzen heel erg dalen, blijven namelijk de meeste bedrijven hun dividend uitbetalen. In het verleden konden we bovendien zien dat dividendaandelen minder sterke koersdalingen ervaren bij dalende markten. Blijft het dividend gelijk wanneer de aandeelkoers zakt, dan wordt het dividendrendement hoger. Daardoor krijgt de markt steeds meer kopers, ook al blijft de aandeelkoers zakken. En: hoe meer kopers, hoe minder sterk de koersdaling is.

Op dit moment kan een dividend prima dienen ter vervanging van de rente op je spaarboekje. Waar je bij een spaarrekening al blij mag zijn met een rente van rond de 1 procent, kan je gemakkelijk een stabiel aandeel vinden waarop je een dividendrendement van ongeveer 3 procent krijgt.

Dividendrendement

Het dividendrendement, ook wel dividend yield genoemd, is de ratio die aangeeft hoeveel dividend een bedrijf jaarlijks uitkeert ten opzichte van de aandelenkoers. Het dividendrendement geeft dus weer wat je precies terugkrijgt voor elke euro die je investeert in een bedrijf. Dividendrendement wordt steeds weergegeven in percentages.

Berekening: om het dividendrendement te berekenen, deel je het dividend per aandeel door de prijs per aandeel, maal 100. Bijvoorbeeld: wanneer een bedrijf jaarlijks een dividend uitkeert van 5 euro en het aandeel noteert aan 125 euro, dan is het dividendrendement 4 procent: 5/125×100. Houd er wel rekening mee dat dit het bruto dividendrendement is. Er wordt daarbij geen rekening gehouden met fiscale verplichtingen.

Groei- en hoog dividendaandelen

Er zijn verschillende manieren om dividendaandelen te categoriseren. Een van de meest gebruikte manieren is door groei-dividendaandelen en hoog-dividendaandelen te onderscheiden.

Groei-dividendaandelen

Daarbij gaat het – zoals de naam al doet vermoeden – over aandelen waarvan het dividend stijgt. Kortom, een groeiend dividend. Op lange termijn zijn dit vrijwel altijd de meest interessante aandelen. Die brengen namelijk uiteindelijk een hoger rendement op. Al is het niet helemaal in te schatten of een bedrijf zijn dividend zal blijven verhogen.

Hoog-dividendaandelen

Hoog-dividendaandelen zijn aandelen die een bovengemiddeld dividendrendement hebben. De gemiddelde uitkering van dividendaandelen ligt op ongeveer 3,4 procent. Vanaf 5 procent spreken we van hoog-dividendaandelen.

Classificatie zegt niets over risico

Hoewel we bij investeringen vaak zien dat het rendement hand in hand gaat met het risico, kan je daar in dit geval niet veel over zeggen. Er zijn bedrijven met een dividendrendement van 10 procent of meer die een uiterst houdbaar dividend hebben. Langs de ander kant zijn er ook bedrijven die slechts 3 procent uitkeren en hun dividend binnen een jaar moeten verlagen.

Ook zegt de groei van een dividend niet per definitie iets over de houdbaarheid. Er zijn voldoende voorbeelden van groeiende dividenden die opeens te maken kregen met tegenslagen en daardoor hun dividend moesten verlagen. De classificatie van groei- en hoog-dividendenaandelen vertelt je dan ook vooral wat over de hoogte van het dividendrendement, niet over de houdbaarheid.

Houdbaarheid dividend

De meest gemakkelijke en betrouwbare manier om de houdbaarheid van een dividend in te schatten, is kijken hoeveel jaren het al wordt uitbetaald. Bedrijven die al veel jaren dividend uitkeren, blijven dit vaak ook doen. Dat komt voor een deel omdat een reputatie als stabiele dividendbetaler positief is voor een bedrijf. Bovendien staat een stabiel dividend vaak gelijk aan een aandeelhoudersbase met veel pensioenfondsen, ETF’s, vermogensbeheerders en andere soorten groot kapitaal. Dat is tevens het type bedrijf waarvan je dividendaandelen wilt.

Andere zaken waaraan je de houdbaarheid van een dividend kan meten, ook voor langere tijd:

  • Pay-out ratio
  • Omzet- en winstgroei
  • Omzet- en winstprognoses
  • Kasstroomverwachtingen van het management

Pay-out ratio

Zoals je hierboven kan zien, vertelt de pay-out ratio hoe duurzaam een dividend is. Over het algemeen kan je stellen dat wanneer de pay-out ratio hoger wordt, het groeipotentieel van een dividend afneemt. De kans dat het dividend wordt verlaagd indien de zaken slecht gaan, wordt daarbij groter.

Daarnaast kan je uit de pay-out ratio afleiden of je te maken hebt met een groeibedrijf of een matuur bedrijf. Een bedrijf dat nog moet groeien, heeft zijn winst nodig om dit te kunnen financieren. Daarom hebben zij een lagere pay-out ratio. Mature bedrijven hebben die fase al achter de rug. Daardoor hebben ze de mogelijkheid om meer winst uit te keren. Meestal hebben zij dan ook een hogere pay-out ratio.

Sector gebonden

Ook de sector bepaalt voor een deel de pay-out ratio. Bij een bedrijf uit een stabiele en voorspelbare sector kan je meestal rekenen op een hogere pay-out ratio. Zo heeft Proximus bijvoorbeeld een pay-out ratio van bijna 93 procent. Om een beeld te scheppen: BMW, wat in een sector zit waarbij winsten veel meer schommelen, heeft een pay-out ratio van 30,50 procent.

Om de pay-out ratio te berekenen, moet je de uitkering per aandeel delen door de winst per aandeel, maal 100. Bijvoorbeeld: boekt een bedrijf 5 euro winst per aandeel en keert het 1 euro winst per aandeel uit, dan bedraagt de pay-out ratio 20 procent: 1/5 x 100.

 

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20