De gezondheidssector is de meest innovatieve industrie van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, gebaseerd op een enquête bij meer dan 3.400 executives in tweeëntwintig landen. De onderzoekers stelden daarbij vast dat het imago van de gezondheidssector door de uitbraak van de coronacrisis een sterke impuls heeft gekregen.
De gezondheidsindustrie gaat in de rangschikking de sector van telecom en internet vooraf. Ook de Verenigde Staten blijven volgens het rapport hun positie als meest innovatieve land van de wereld behouden.
Privé
Het onderzoek toonde aan dat de privésector voor innovatie in het algemeen invloedrijker wordt geacht dan de overheid. ‘Volgens 83 procent van de ondervraagden zijn bedrijven voor innovatie sinds het uitbreken van de coronacrisis een cruciale factor gebleken,’ luidt het. ‘Overheden halen slechts een score van 78 procent.’
Vele respondenten benadrukten verder dat de innovatie in de gezondheidssector de basis vormt voor vernieuwende ontwikkelingen in andere industrieën. Er wordt echter ook op gewezen dat de coronapandemie anderzijds tevens een bedreiging vormt. In een aantal sectoren kon volgens hen sinds de uitbraak van de crisis immers een duidelijke vertraging in de innovatie worden opgetekend.
Daarnaast wordt vastgesteld dat de Verenigde Staten zijn faam als grootste innovator van de wereld heeft behouden. ‘China leek weliswaar op weg om de kloof te verkleinen, maar daaraan heeft de coronacrisis een einde gemaakt,’ aldus het rapport.
Toch kan hier een verdeelde mening worden opgetekend. Respondenten uit Noord-Amerika, Azië en Europa beschouwen de Verenigde Staten als de grootste innovator van de wereld, maar in Afrika en het Midden-Oosten wordt daarbij vooral naar China gekeken. In Latijns-Amerika wordt Japan als de meest innovatieve markt op aarde bestempeld.
Artificiële intelligentie
Verder toonde het onderzoek onder meer dat 87 procent van de ondervraagden van mening is dat innovatie een cruciale rol heeft in de bescherming van de gezondheid en het welzijn van de mens. Daarnaast gaf 82 procent aan dat de gezondheidssector met de snelheid van innovatie een voorbeeld is voor andere industrieën.
Beperkingen op het gebied van mobiliteit, investeringen en samenwerking vormen volgens de ondervraagden de grootste bedreiging voor de toekomst van innovatie. Tenslotte is een meerderheid van de respondenten van mening dat artificiële intelligentie voor innovatie in de toekomst een cruciaal werkinstrument zal blijken te zijn.