Gezinsbond eist dat kindergeld opnieuw wordt geïndexeerd

Een inflatie van meer dan 10 procent, dat heeft gevolgen voor iedereen. Dus beginnen alle belangengroepen te schuifelen met de voeten, en te bikkelen om ‘beschermd’ te worden.

  • Zo ook de Gezinsbond, die wil dat het kindergeld opnieuw wordt geïndexeerd. Sinds dat in 2019 een Vlaamse bevoegdheid werd, is er een jaarlijkse stijging van 2 procent, maar geen koppeling aan de index. In de jaren dat de inflatie laag was, was de stijging dus groter dan de reële muntontwaarding. Toen was er geen kritiek.
  • Toen CD&V-minister van Welzijn Wouter Beke vorig jaar besliste om die 2 procent naar 1 procent terug te brengen, was er al sprake van zenuwachtigheid, maar het was een besparing “die moest”.
  • Vandaag eist de Gezinsbond dat die indexering er komt, zoals die er voor de lonen ook is: automatisch. En kijk: CD&V sluit zich daar meteen bij aan. “Een terechte vraag van de Gezinsbond, de kosten zijn sterk gestegen voor onze gezinnen, de kinderbijslag, het groeipakket zijn belangrijk voor elk kind. CD&V legt dit dossier terug op tafel bij de komende begrotingscontrole”, zo stelt Coens.
  • Die wil opnieuw het predicaat van “gezinspartij” claimen. De hele operatie is stevig: het zou zo’n 60 miljoen euro kosten. Maar Coens maakt er een breekpunt van.
  • De kritiek vanuit de oppositie, van Groen, PVDA en Vooruit, was dan ook niet min bij de reactie van CD&V: zij herinnerden er allemaal aan dat het net Beke was die vorig jaar de toename kinderbijslag nog deed dalen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20