Een gewaagde gok: 3,3 miljard dollar op de ondergang van Tesla

Volgens critici is Tesla overgewaardeerd op de beurs. Sommigen zijn er dan ook van overtuigd dat er een forse koersdaling aan de horizon lonkt. Scott Burg, chief investment officer van de investeringsfirma Deer Park Road Management, is daar een van. Hij kocht putopties ten belope van 3,3 miljard dollar.

Tesla is één van de grootse beursbedrijven wereldwijd. Het komt dan ook als geen verrassing dat de wagenproducent zowel fans als critici heeft. De criticasters menen bijvoorbeeld dat het aandeel veel te duur is. Zij verwachten dat de koers vroeg of laat zal ineenstorten.

Burg is één van die critici. Hij heeft op 30 juni via Deer Park Road Management putopties gekocht voor 4.786.400 aandelen van Tesla. Op die datum waren al die aandelen 3,3 miljard dollar waard, meldt The Street.

Een putoptie is een contract dat de koper het recht, maar niet de verplichting, geeft om een effect, zoals een aandeel, te verkopen voor een bepaalde prijs, op een bepaalde afloopdatum. De waarde van een putoptie stijgt als de onderliggende waarde daalt in prijs. Beleggers die met een putoptie werken, wedden dat de koers van het aandeel zal dalen.

32 procent in de plus

Op dit moment zit de aandelenkoers van Tesla in de lift. Tussen 30 juni en 23 augustus is de koers van 673,42 dollar tot 889,36 dollar gestegen. Dat is een toename met zo’n 32 procent.

Zal de gok van Burg lonen? In zijn beginjaren boekte Tesla het ene tekort na het andere. Het bedrijf kreeg toen ook veel kritiek te slikken. Maar vandaag zijn de elektrische voertuigen aan een stevige opmars bezig. Almaar meer wagenproducenten ruilen brandstofwagens in voor duurzamere alternatieven. Tesla is een van de grootste verkopers van elektrische voertuigen ter wereld. De onderneming is ook het op vijf na grootste beursbedrijf, met een marktkapitalisatie van 930 miljard dollar.

Dus een totale ineenstorting lijkt niet waarschijnlijk. Het is weliswaar momenteel volatiliteit troef op de beurzen – in afwachting van een toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Fed, tijdens de Jackson Hole-conferentie vrijdag – ondanks een algemene stijging sinds half juni. Het is echter niet bekend hoe ver het aandeel moet dalen om de putopties te activeren: de wederverkoopprijs en het tijdschema zijn niet bekendgemaakt.

Wedden tegen Tesla? Pas op voor Musks pesterijen

Het is zeker niet uitzonderlijk dat er gespeculeerd wordt op een koersdaling van Tesla. Beleggers doen dat bijvoorbeeld ook door het aandeel te shorten – effecten lenen om onmiddellijk te verkopen met als doel ze later tegen een lagere prijs terug te kopen.

Eerder dit jaar kwam bijvoorbeeld aan het licht dat Bill Gates voor 500 miljoen dollar aandelen van Tesla had verkocht. Musk plaatste vervolgens een foto van Gates op Twitter en beschuldigde de medeoprichter van Microsoft ervan een onaantrekkelijk postuur te hebben.

In 2018 had Musk dan weer shorts gestuurd naar David Einhorn van Greenlight Capital, een investeerder die ook Tesla had geshort. Burg, met putopties op 4,8 miljoen Tesla-aandelen, verwijderde zijn Twitter-account zodra zijn belegging aan het licht kwam. Hij zal ontsnappen aan de pesterijen van ’s werelds rijkste man, althans op Twitter.

(ns/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20