Wat zijn de gevolgen van de veroordeling van Donald Trump?

Donald Trump is afgelopen nacht over de hele lijn schuldig bevonden in de fraudezaak rond Stormy Daniels. Daarmee is hij de eerste voormalige president ooit in de Verenigde Staten die een strafblad heeft, al hoeft dat niet meteen veel gevolgen te hebben voor zijn verkiezingscampagne.

In het nieuws: Een jury in Manhattan heeft Donald Trump schuldig bevonden aan 34 aanklachten die betrekking hebben op de zaak rond Stormy Daniels. Trump betaalde haar zwijggeld en vervalste vervolgens documenten om alles in de doofpot te stoppen. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse voormalige president ooit die veroordeeld is voor een misdrijf. De strafmaat wordt op 11 juli bekendgemaakt.

Presidentsverkiezingen

De gevolgen: Donald Trump kent zijn strafmaat op 11 juli. In theorie riskeert hij een gevangenisstraf tot maximaal vier jaar. In de praktijk worden in dergelijke zaken vaker boetes en/of voorwaardelijke straffen gegeven. Sowieso krijgt Trump wel een strafblad.

  • Tijdens de zaak zei de rechter al dat hij Donald Trump liever niet naar de gevangenis ziet gaan tijdens de lopende campagne voor de presidentsverkiezingen.

Dat brengt ons meteen bij het belangrijkste van deze zaak, want wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor de mogelijkheden van Donald Trump om opnieuw president te worden? De gevolgen vallen onder te verdelen in wettelijke en feitelijke gevolgen.

  • De wettelijke gevolgen van deze veroordeling zijn heel beperkt. In de Amerikaanse grondwet staat niets dat veroordeelden verbiedt om op te komen als presidentskandidaat. Bovendien verliest Trump ook zijn stemrecht niet, omdat de zaak voorkwam in de staat New York, waar veroordeelden gewoon mogen stemmen. Zelfs in het zeer onwaarschijnlijke geval dat Trump op 5 november in de gevangenis zit, zal er nog gewoon op hem gestemd kunnen worden.
  • De feitelijke gevolgen kunnen wel groter zijn. In een poll van Quinnipiac University eerder deze maand gaf 6 procent van de huidige Trump-stemmers aan “minder waarschijnlijk” ook effectief voor hem te zullen stemmen als hij veroordeeld is. Andere studies komen met gelijkaardige cijfers. In een ongetwijfeld spannende verkiezing kan dit het verschil maken. Er moet wel in de praktijk blijken hoeveel mensen er effectief afhaken. Trump is nu al bezig de geldigheid van het juryverdict in twijfel te trekken.

Beroep

Daarnaast bestaat de kans ook nog dat Donald Trump in beroep gaat tegen de uitspraak. Zijn advocaten zijn op dit moment ongetwijfeld al bezig om dat beroep voor te bereiden. Volgens experts zijn er meerdere elementen waarop ze hun beroep kunnen baseren.

Als er effectief in beroep wordt gegaan, zal er geen uitspraak zijn voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 5 november. Mogelijk sleept de zaak dan opnieuw jaren aan.

Meer