Donald Trump over de hele lijn schuldig bevonden in zaak rond zwijggeld aan Stormy Daniels

Een jury in Manhattan heeft Donald Trump schuldig bevonden aan 34 aanklachten die betrekking hebben op de zaak rond Stormy Daniels. Trump betaalde haar zwijggeld en vervalste vervolgens documenten om alles in de doofpot te stoppen. Hij is daarmee de eerste Amerikaanse voormalige president ooit die veroordeeld is voor een misdrijf. De strafmaat wordt op 11 juli bekendgemaakt.

De achtergrond: De zaak die Donald Trump een veroordeling opleverde draait rond pornoactrice Stormy Daniels, die eigenlijk Stephanie Clifford heet. Trump zou daar in 2006 een affaire mee gehad hebben. In 2016 besloot hij haar 130.000 dollar zwijggeld te betalen om haar verhaal uit de pers te houden. Dat gebeurde twee weken voor de verkiezingen, die Donald Trump zou winnen.

  • Het geld dat Trump liet betalen kwam van zijn campagnegeld. Het was zijn advocaat Michael Cohen die het geld overmaakte. Die liet de boekhouding vervalsen zodat het misbruik van het campagnegeld niet kon gevonden worden. Cohen zou vervolgens 420.000 dollar krijgen van Trump als “juridische kosten”.
  • Cohen keerde zich later tegen Trump en was een van de belangrijkste getuigen in de zaak. Hij reageerde na afloop dan ook blij met de uitspraak.

Veroordeling

De veroordeling: Donald Trump is niet rechtstreeks veroordeeld voor het betalen van zwijggeld. Dat is namelijk niet verboden. De zaak draaide wel over de doofpotoperatie die daarop volgde.

  • In de eerste plaats is er de vervalsing van documenten om de zaak in de doofpot te stoppen.
  • Daarnaast wordt de zaak ook gezien als verkiezingsfraude. De doofpotorganisatie zorgde er namelijk voor dat de kiezer in 2016 belangrijke informatie miste tijdens de presidentsverkiezingen. Aangezien de uitslag toen in heel wat cruciale staten zeer nipt was, valt het niet uit te sluiten dat deze zaak invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag.
Meer