Na ruil Griner-Bout: volgt binnenkort een nieuwe gevangenenruil tussen de VS en Rusland?

Op 8 december werden de Amerikaanse Brittney Griner en de Rus Viktor Bout opgenomen in een gevangenenruil tussen de Verenigde Staten en Rusland. De deal heeft de deur op een kier gezet voor toekomstige uitwisselingen.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse basketbalspeelster werd eind februari gearresteerd op de luchthaven van Moskou, voor verboden bezit van cannabisolie. Rusland gebruikte haar echter vooral als politiek drukkingsmiddel, om de in de VS veroordeelde wapenhandelaar Viktor Bout vrij te krijgen. Vrijdag vond de uitwisseling van de gevangenen plaats op een luchthaven in de Verenigde Arabische Emiraten.

In het nieuws: Volgt er snel een tweede gevangenenruil?

  • De deal tussen Rusland en de VS lag al langer op tafel, en werd uitvoerig besproken door beide kampen. Gedacht werd dat ook Paul Whelan zou worden opgenomen in de deal, een voormalige Amerikaanse marinier die in 2019 in Rusland tot zestien jaar cel werd veroordeeld voor spionage.
  • Rusland wil echter iemand extra terug, in ruil voor Whelan: Vadim Krasikov, een kolonel van de Russische geheime dienst FSB. Hij werd in december 2021
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20