Getest – Pixel Watch 2: een tweede, veel overtuigendere poging

Na een eerste horloge die de gespecialiseerde pers niet wist te overtuigen, komt Google nu ambitieuzer dan ooit terug met een nieuwe Pixel Watch. De tweede keer is de goede keer? Dat zullen we zien.

De Amerikaanse gigant is vastbesloten een belangrijke speler te worden op de markt voor hardware. Dit werd opnieuw aangetoond met de Pixel 8 Pro, die een voorbeeld wil zijn op het gebied van fotografie. Maar Google heeft ook de intentie om een impact te hebben op de markt voor slimme horloges, en niet alleen met zijn besturingssysteem, Wear OS.

Een behouden visuele identiteit

In navolging van de Pixel 8 Pro heeft Google ervoor gekozen om het ontwerp van zijn smartwatch ongewijzigd te laten. De verschillen tussen het eerste en het tweede slimme horloge zijn nauwelijks waarneembaar omdat ze zo op elkaar lijken. Of dat nu goed is of niet, is aan ieder voor zich om te beoordelen. Er kan echter niet worden beweerd dat Google niet origineel is, aangezien de Pixel Watch 2 zich inderdaad onderscheidt van de concurrentie.

We werden echter bijzonder gedesoriënteerd door het feit dat de band rechtstreeks aan de wijzerplaat wordt bevestigd. De wijzerplaat is overigens vrij klein – op dit punt is er niets veranderd. Google heeft opnieuw gekozen voor slechts één formaat (41 mm), in tegenstelling tot andere fabrikanten. Een punt dat verdeeldheid kan zaaien.

Een kleine wijzerplaat waarop het weergavegebied ook vrij beperkt is. De “randen” zijn nog steeds aanzienlijk, sommige weergaven benadrukken dit aspect. Dit is nogal jammer, hoewel er voldoende ruimte is om veel informatie weer te geven en het geniet van een goede helderheid, zelfs in fel licht. Maar iets minder brede randen zouden geen overbodige luxe zijn.

Het OLED-scherm is in werkelijkheid exact hetzelfde als dat van de oorspronkelijke Pixel Watch. Met een resolutie van 450 x 450 pixels is het bedekt met een 3D-bescherming van Corning Gorilla Glass 5 die inderdaad een goede bescherming lijkt te bieden. Geen krassen te melden na 2 weken gebruik. Gelukkig maar, gezien de prijs (399 €).

We eindigen met de draaibare kroon aan de rechterkant van de wijzerplaat, die nogal praktisch is, vooral met zijn haptische feedback, en een tweede knop erboven waarmee u toegang krijgt tot recente applicaties. Waarom niet. Maar het is overbodig omdat het bestaan ervan snel vergeten wordt. We hebben het eigenlijk heel zelden gebruikt.

Een minder nauwkeurige opvolging

Een slim horloge impliceert onvermijdelijk het volgen van activiteiten, maar ook van de gezondheid, in het geval van hoogwaardige horloges. Gezien de prijs mikt Google op dit segment. Het volgen van activiteiten is echter niet altijd accuraat en geeft afstanden aan die onder de werkelijkheid liggen. Omgekeerd toont de stappenteller zich vrijgevig. We hebben al eens een zestigtal stappen gezien op een zondagochtend, zonder uit bed te komen.

Twee, dat is soms te veel

Een ander punt van zorg is de noodzaak om twee apps te downloaden. Zelfs als Watch, de companion-app, redelijk goed werkt en meer aanpassingsmogelijkheden biedt voor uw horloge dan de hoofdapplicatie, hadden we liever gezien dat deze dezelfde functionaliteiten bood als Fitbit. U moet namelijk ook de laatste downloaden om te profiteren van volledige sport- en gezondheidsactiviteiten (ECG, zuurstofniveaus in het bloed) en slaap. En in tegenstelling tot Google Watch is Fitbit moeilijker te bedienen. Een samenvoeging van beide apps – met vereenvoudiging – zou welkom zijn geweest.

Voor het overige is het accessoire responsief, de animaties zijn vloeiend, evenals de applicaties, die overigens talrijk zijn. Het biedt zelfs de mogelijkheid om berichten te verzenden met een mini-toetsenbord. Het is vrij verrassend om er zo’n kleine te zien. Hoewel het werkt, verwacht niet dat u romans zult schrijven.

Wat betreft de batterijduur heeft Google zich echt ingespannen. De Pixel Watch 2 houdt inderdaad stand voor de beloofde 24 uur, met de Always-on-functie ingeschakeld en niet al te intensieve sportactiviteiten. Maar dit is al een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerste generatie.

Bovendien stelt Google u in staat om de Always-on-functie uit te schakelen om de batterij te sparen. Dit geeft u enkele extra uren.

Conclusie

Met de Pixel Watch 2 laat Google zien dat het heeft geleerd van zijn fouten en erin slaagt om er veel te corrigeren. Een volledige dag autonomie, vloeiende animaties, snelle reacties van de apps, deze tweede versie is veel overtuigender. Het is echter nog niet perfect, vooral wat betreft het volgen van activiteiten. Hoewel het geen ramp is, zouden sporters er beter aan doen deze over te slaan. Het is echter ideaal voor degenen onder ons die sterk verbonden zijn, vanwege de vele apps die het biedt. We betreuren ook dat twee apps op de smartphone nodig zijn om er optimaal van te profiteren (Google Watch en Fitbit). Het scherm, nog steeds van goede kwaliteit, heeft nog steeds aanzienlijke randen, dat is jammer. Het ontbreekt aan moderniteit. Deze tweede poging is bemoedigend, maar er is ruimte voor verbetering, vooral voor 399 euro.”

(nd)

Meer