Gigantische pluimen van het superopwarmende broeikasgas methaan werden eind vorige maand door satellieten waargenomen in Turkmenistan. Ze hangen in de buurt van productievelden en pijpleidingen die aardgas vervoeren naar China en Rusland.
De voormalige Sovjetrepubliek is de grootste gasleverancier via pijpleidingen aan China en een mondiale methaan-hotspot. Satellieten konden de afgelopen jaren enorme emissies in de buurt van de olie- en gasinfrastructuur in de westelijke en oostelijke regio’s van het land waarnemen. Methaan heeft een opwarmend effect dat 80 keer groter is dan kooldioxide, en dat op korte termijn.
Op 31 augustus werd er een pluim met een geschatte uitstoot van 172 ton per uur waargenomen. De pluim werd gespot in de buurt van productievelden en in het centrum van Centraal-Azië, waar de gaspijpleiding ligt die van Turkmenistan naar Rusland loopt. Dat zegt Kayrros SAS, een geoanalysebedrijf dat de satellietbeelden kon inkijken. Een tweede concentratie met een geschatte uitstoot van 50 ton per uur werd diezelfde dag ontdekt in de buurt van velden en een andere pijpleiding die gas vervoert naar China, volgens het bedrijf.
11.000 auto’s
Turkmenistan heeft de op drie na grootste gasreserves ter wereld. De methaanintensiteit van het land – de hoeveelheid broeikasgas die vrijkomt per eenheid geproduceerde energie – staat net onder die van Libië en Venezuela. Als de pluimen die vorige maand door de satellieten werden waargenomen één uur zouden aanhouden, zou dat hetzelfde effect hebben op het klimaat als de jaarlijkse uitstoot van ruwweg 11.000 auto’s.
Het terugdringen van de methaanuitstoot bij olie- en gaswinning is een centraal principe van wetenschappers en beleidsmakers die de ergste gevolgen van de klimaatverandering willen afwenden. Driekwart van de methaanuitstoot door olie- en gaswinning kan volgens het Internationaal Energieagentschap worden tegengehouden door maatregelen zoals verbetering van de infrastructuur.
(lb)