Germania, Hitlers wereldhoofdstad die nooit was…

Germania, een project van Adolf Hitler dat Berlijn moest transformeren in de hoofdstad van de wereld, was waarschijnlijk het meest gedurfde bouwkundig project aller tijden. Op 28 januari 1938 had nazikopstuk Albert Speer, een van de architecten van het Derde Rijk, zijn project aan de wereld voorgesteld.

Speers architecten kregen ‘carte blanche’ en hun project was met andere woorden onbegrensd. Zo hadden ze plannen voor een Grote Hal vlakbij de Reichstag, die plaats zou bieden aan 180.000 mensen. Het zou de grootste gesloten ruimte wereldwijd zijn geweest met een plafond dat volgens plan 16 maal hoger moest zijn dan dat van de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Hitler wilde een kopij van de Parijse Arc de Triomphe, maar dan dubbel zo groot, met genoeg plaats om er de namen van de 1,8 miljoen Duitse slachtoffers van W.O. I in te graveren.

Toen kwam de oorlog en raakte Germania op de achtergrond. Van de originele plannen zou uiteindelijk enkel het Olympisch Stadion volledig worden afgewerkt. In 2008 werd in Berlijn rond dit project de tentoonstelling Mythos Germania geopend.